Испанската икономика: все повече работни места, но недостатъчен ръст на БВП

Възстановяването от ковид кризата е с по-бавен темп от очакваното

Испанската икономика не се развива достатъчно бързо въпреки големия брой нови работни места
Испанската икономика не се развива достатъчно бързо въпреки големия брой нови работни места
Испанската икономика не се развива достатъчно бързо въпреки големия брой нови работни места    ©  Reuters
Испанската икономика не се развива достатъчно бързо въпреки големия брой нови работни места    ©  Reuters

Испанската икономика е изправена пред един от най-странните проблеми, които могат да се видят в цяла Европа - голям брой нови работни места без значителна промяна в брутния вътрешен продукт (БВП), пише Financial Times. Според различни икономисти причините са различни, но всички се обединяват около една теза - за момента възстановяването на икономиката върви доста по-добре, отколкото при предишните кризисни ситуации.

По първоначални данни на Националния статистически институт (НСИ) испанската икономика е нараснала с 5% през 2021 г., което е малко под половината от спада, който тя преживя през 2020 г. Очакванията на правителството бяха ръстът на БВП да бъде 6.5%, но те не се сбъднаха. Повечето икономисти предвиждаха ръст, който да не е повече от 4.6%, каквато беше прогнозата и на Международния валутен фонд (МВФ).

Безработицата е проблем, който традиционно затормозява местната икономика. Нивата й от края на 2021 г. са 13%, което е с 10 процентни пункта по-малко, отколкото през 2020 г. Въпреки това тази стойност е изключително висока в сравнение със средната за Европейския съюз (ЕС) - 4.8%.

Испанското правителство миналата седмица прие дълго договаряна реформа на трудовото законодателство, за да ограничи временните договори. Според властта по-бързите технологични промени и увеличените социални разходи, предизвикани от пандемията, ще продължат да бъдат част от икономиката и в следващите години. Мадрид планира да похарчи 30% от 70-те млрд. евро от фондовете на ЕС за възстановяване от коронавирус за дигитализация, както и за увеличаване на средствата за здравеопазване. Надеждата е, че чрез инвестиране на сериозни суми в дигитализация ще се увеличат работните места в сектора.

Близо 500 хил. нови работни места са били открити само през януари.

Общата заетост на испанския трудов пазар пък стигна рекордни нива - 20 млн. души. Това е частично предизвикано от правителствените програми за справяне с ковид-19. В своя пик схемата на Испания - известна като ERTE, поддържаше 3.6 млн. души. Към миналия месец само 106 хил. души са били подпомогнати от нея. "Имаше анализатори, които казваха, че 1 млн. души в ERTE ще останат безработни, каза правителствен служител пред Financial Times. Но броят на хората, които все още участват в схемите, е само една десета от тази прогноза и непрекъснато намалява."

Безработицата не е всичко

Според ръководителя на икономическите анализи в испанската банка BBVA Рафаел Доменек рискът, който Европа е предприела с представянето на подобни програми, е ключов за бързото възстановяване на трудовия пазар. "Европа направи залог за запазване на работни места с очакването, че предприятията могат да възстановят предишната си дейност и за повечето компании, в почти всички сектори, това се случи", заяви той пред Financial Times.

Доменек също така заяви, че според него главната причина да няма толкова голямо увеличение на БВП, колкото правителството се е надявало, е комбинация от два фактора. Първият е значително по-малкият брой туристи посетили Испания. Туризмът осигурява 12% от БВП на страната. Чуждестранните туристи през миналата година са намалели с 60% спрямо 2019 г., което несъмнено има тежки последствия върху икономиката.

Втората причина е по-бавният темп на възстановяване на вътрешното търсене. Заплатите не успяват да се покачват в унисон с инфлацията, която достигна 30-годишен връх от 6.5%, като синдикати усилват натиска за увеличение. "Основният въпрос остава дали икономиката може да издържи по-висок ръст на заплатите и равнището на безработица все още на двуцифрена територия", каза Джада Джани, икономист в Citigroup.

Секторът на информационни технологии, който и без това е в подем, е определян като потенциален лидер на испанската икономика. "Много е лесно да се намери работа в този сектор", казва пред Financial Times Хуан Мануел Каналс, инженер в Kyndryl, компания за ИТ услуги, отделена от IBM миналата година. "Като човек, който току-що влезе на пазара на труда, виждам много възможности. Чувствам се много оптимистично настроен", добавя той.