Лагард призна, че инфлацията може да остане висока по-дълго време

Управителят на ЕЦБ отказа да изключи покачване на лихвите в еврозоната

Управителят на ЕЦБ определя поскъпналата енергия като основна причина за ръста на цените в много сектори. А по-високите цени от своя страна също са били двигател на инфлацията
Управителят на ЕЦБ определя поскъпналата енергия като основна причина за ръста на цените в много сектори. А по-високите цени от своя страна също са били двигател на инфлацията
Управителят на ЕЦБ определя поскъпналата енергия като основна причина за ръста на цените в много сектори. А по-високите цени от своя страна също са били двигател на инфлацията    ©  Reuters
Управителят на ЕЦБ определя поскъпналата енергия като основна причина за ръста на цените в много сектори. А по-високите цени от своя страна също са били двигател на инфлацията    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Европейската централна банка (ЕЦБ) се придържа към плановете си за запазване на лихвените проценти без промяна, като същевременно намалява стабилно покупките на облигации през тази година, противопоставяйки се на критиците, които твърдят, че трябва да затегне паричната политика по-бързо в отговор на рекордната инфлация в еврозоната.

След заседанието на управителния съвет президентът Кристин Лагард обаче отказа да изключи покачване на лихвите тази година, след като инвеститорите залагат, че централната банка ще бъде принудена да промени курса и да повиши лихвите няколко пъти, съобщава Financial Times. Еврото скочи спрямо долара и разпродажбата на облигации в еврозоната се засили, след като Лагард отказа изрично да изключи покачване на лихвите тази година. Единната валута се повиши с 0.8% до 1.14 долара.

Лагард призна, че инфлацията в еврозоната може да остане по-висока за по-дълго от очакваното, но ще се забави през 2022 г. Финансовата институция запази лихвите без изменение, докато инфлацията в еврозоната не се забави до целевото равнище от 2%. Последните данни показват, че тя е доста над целта - 5.1%, което е пореден рекорд.

Управителят на ЕЦБ определя поскъпналата енергия като основна причина за ръста на цените в много сектори. А по-високите цени от своя страна също са били двигател на инфлацията.

"Имаме нужда повече от всякога да поддържаме гъвкавостта и опциите в провеждането на паричната политика. Управителният съвет продължава да има готовност да приспособи всичките си инструменти при необходимост, за да подсигури, че инфлацията ще се стабилизира до целта си от 2% в средносрочен план", заяви Лагард.

Финансовата институция остави и без промяна плановете си по отношение на пандемичните програми за покупки на активи. Лагард посочи, че икономиката на еврозоната продължава да се възстановява и пазарът на труда се подобрява допълнително. "Недостигът на материали, оборудване и работна ръка продължава да възпрепятства производството в някои индустрии. Високите разходи за енергия вредят на доходите и вероятно ще намалят разходите. Икономиката обаче е засегната все по-малко от всяка вълна на пандемията и факторите, ограничаващи производството и потреблението, трябва постепенно да отслабнат, което ще позволи икономическата активност плавно да се увеличава през годината", заяви по време на пресконференцията Лагард. Според нея проблемите с веригите на доставки най-вероятно ще започнат постепенно да се решават тази година, защото пандемията е накарала повечето бизнеси да изграждат веригите си на доставки много по-внимателно.

Английската централна банка действа

За разлика от ЕЦБ Английската централна банка (BOE) повиши основния лихвен процент като част от пакет от мерки за ограничаване на инфлацията, която е на път да достигне 7%. Управителният съвет беше на крачка от безпрецедентно увеличение с 50 базисни пункта, като покачването от 0.25% на 0.50% беше подкрепено от пет от деветте членове на ръководството. Изненадващо четирима гласуваха за по-голямо увеличение до 0.75%, което не се е случвало, откакто банката получи независимост през 1997 г., отбелязва Bloomberg. Централните банкери обявиха, че ще е необходимо допълнително по-малко затягане през следващите месеци. Те също така единодушно решиха, че ще започнат свиване баланса на финансовата институция, след като през последното десетилетие закупи облигации за 895 млрд. паунда.

Централната банка незабавно ще спре да реинвестира сумите от падежиращите облигации, което означава, че балансът й ще намалее с над 200 млрд. паунда до 2025 г. Също така тя обяви планове за разтоварване на целия обем от корпоративни облигации в размер на 20 млрд. паунда до края на 2023 г. Подчертавайки мандата си за борба с инфлацията, BOE каза, че "обхватът е ясен, че целта за инфлация се прилага по всяко време, отразявайки необходимостта от ценова стабилност в рамките на паричната политика на Обединеното кралство". Финансовата институция повиши прогнозите си за пика на инфлацията до 7.25% през април, повече от три пъти целта от 2%. Очакванията досега бяха за връх на инфлацията от 6%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар