НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Еврозоната се възстановява по-бързо от очакваното

Потребителите трябва да се справят с ускорено вдигане на цените

Оптимизмът в икономиката на еврозоната се подобрява в началото на годината.
Оптимизмът в икономиката на еврозоната се подобрява в началото на годината.
Оптимизмът в икономиката на еврозоната се подобрява в началото на годината.
Оптимизмът в икономиката на еврозоната се подобрява в началото на годината.

Икономическото възстановяване, което се наблюдава в еврозоната, е с по-бързи темпове от очакванията на икономисти, показва проучване на IHS Markit. Данните на анализаторската компания сочат, че разхлабването на мерките срещу коронавируса значително е помогнало на икономиката и по-точно на сектора на услугите, който е най-големият на Стария континент.

Композитният индекс на мениджърските поръчки, следен от IHS Markit, се смята за мерило за цялостното икономическо състояние. През февруари стойността на показателя скочи до петмесечен връх от 55.8 пункта , като през януари беше 52.3. Това е значително над средната прогноза 52.7 пункта в проучване на Reuters от януари. Всеки резултат, който е над 50 пункта, е сигурен признак за икономическо развитие.

"След като възстанови нивото си отпреди пандемията през четвъртото тримесечие на 2021 г., икономиката на еврозоната вероятно ще се разраства с разумни темпове през първото тримесечие на тази година и трябва да се ускори през следващите две тримесечия, тъй като туризмът, пътуванията и хотелиерството се очаква да се върнат към нормалното си състояние", казва Андрю Кенингам от Capital Economics пред Reuters.

Икономическото възстановяване може и да е по-бърза, но продължаващите затруднения във веригата на доставки и бумът на търсенето направиха така, че фабриките да нямат реална възможност да покрият поръчките си. С възобновяването на икономиката и на фона на надеждите, че най-лошото от пандемията е отминало, оптимизмът се подобри като цяло. Индексът на бизнес очакванията за услугите се покачи до 68.7 от 67.2 пункта.

Активността във Великобритания не изостава

Бизнес активността във Великобритания се разраства с най-бързия си темп от осем месеца, тъй като вълната на омикрон отслабна и потребителите увеличиха разходите за пътуване и отдих. Покачването на индекса на Острова е по-голямо от това за еврозоната, като данните на IHS Markit показват, че той се е увеличил до 60.2 пункта при 54.2 през първия месец на годината.

Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit, смята, че проучването сочи към "възраждаща се икономика", но отбеляза, че също така показва натиска на разходите, които се ускоряват до второто най-високо ниво в историята на допитването. Това прави възможността за "все по-агресивно" затягане на паричната политика по-вероятна, твърди Уилямсън.

Бързото възстановяване след предизвиканото от омикрон свиване на икономиката е усетено най-силно при услугите - показателят е достигнал 8-месечен връх от 60.8 пункта. Проучването показва също, че през февруари е отчетен най-бързият темп на създаване на работни места от октомври, движен отново главно от сектора на услугите.

Високи производствени цени в Германия

Германските производствени цени се повишиха с най-бързия темп от 73 години, надминавайки оценките и подхранвайки очакванията, че предприятията ще прехвърлят част от увеличените разходи на потребителите.

Разходите за суровини за производството в най-голямата икономика в Европейския съюз нараснаха с 25% годишно през януари от 0.9% през същия месец на миналата година. Това е и най-високата стойност от 1949 г. насам, съобщи националната статистическа служба Destatis в понеделник. В традиционната анкета на Reuters икономистите бяха обявили, че очакват повишение 24.2 на сто.

Основната причина за увеличението са цените на енергията, които са скочили със 66.7%. Ако изключим по-високите цени за енергия, цените за производител се повишиха с 12%, което показва широкообхватна инфлация.