Някои страни от ЕС искат гаранции за икономиките си при евентуални санкции срещу Русия

Италия настоява за компенсаторен механизъм, който да смекчи ефекта от наказателните мерки за европейските държави

"Имаме подготвен много сериозен пакет от санкции", заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел
"Имаме подготвен много сериозен пакет от санкции", заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел
"Имаме подготвен много сериозен пакет от санкции", заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел    ©  Reuters
"Имаме подготвен много сериозен пакет от санкции", заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел    ©  Reuters

Европейски страни, сред които Германия, Франция и Италия, настояват Брюксел да намери начин да защити икономиките им от ефекта на евентуалните санкции срещу Русия, в случай че нападне Украйна. Според източници на Bloomberg правителството в Рим провежда дискусии с други страни - членки на ЕС, относно вариантите за смекчаване на негативното влияние, които наказателните мерки могат да окажат върху ключови сектори от италианската икономика, включително обсъждане на потенциално изключване на енергийния сектор от санкциите.

Освен това Германия и Италия са изразили притеснения за банковите си сектори. В този случай Рим е предложил налагането на наказателни мерки върху конкретни лица вместо върху обширни части от руската икономика.

Пакетът със санкции е готов

През миналата седмица върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че пакетът със санкции вече е готов. "Имаме подготвен много сериозен пакет. Енергията ще бъде една от най-важните теми в него", коментира той. По думите му, ако се наложи, незабавно ще бъде свикана извънредна среща, на която мерките ще бъдат официално приети.

Нидерландия и Полша също са сред страните, които са изказали опасения относно последиците от санкциите върху определени сектори, включително енергетиката, суровините и банките. Италианското правителство вече е изпратило писмо до Европейската комисия, в което описва притесненията за икономиката си и настоява за разработването на компенсаторен механизъм, който да смекчи ефекта от наказателните мерки по отношение на европейските страни. В същото време италианският премиер Марио Драги посочва, че членките на НАТО трябва да останат обединени спрямо мерките срещу Русия в случай на атака по Украйна. "Трябва да поддържаме стабилна стратегия за възпиране. Не трябва да показваме слабост", заявява той.

ЕС засега избягва да оповестява подробности за пакета от санкции на всички страни членки едновременно. Вместо това предпочитаният подход е да се провежда консултации в малки групи, за да се ограничат разногласията.

Зависимостта на Германия

Германия се опасява, че Русия ще прекрати доставките на газ в отговор на западните санкции, които могат да бъдат наложени, ако нахлуе в Украйна, каза германският финансов министър Кристиан Линднер в интервю за Financial Times. Според него страната трябва да изгради LNG терминали, за да диверсифицира доставките.

"Ако погледнете студената война, независимо какво се случи между НАТО и Варшавския договор, никога не е имало ситуация, в която политическото напрежение да навреди на сътрудничеството в енергийния сектор, твърди Линднер. Сега нещата могат да бъдат различни."

Министърът смята, че Германия трябва да разработи план за осигуряване на алтернативни доставки на газ. Той добави, че настоящата криза показа, че Германия трябва да диверсифицира своя внос на енергия, по-специално чрез закупуване на повече втечнен природен газ. За това Германия трябва да строи терминали за втечнен природен газ през следващите години.