🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавното предприятие ПУДООС ще стане административна структура

Решението на МС е свързано с приети преди няколко години законови промени, които предвиждат преобразуване на държавни предприятия

Предприятието към МОСВ е едно от много, които ще бъдат преобразувани
Предприятието към МОСВ е едно от много, които ще бъдат преобразувани
Предприятието към МОСВ е едно от много, които ще бъдат преобразувани    ©  Велко Ангелов
Предприятието към МОСВ е едно от много, които ще бъдат преобразувани    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавното Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), което е към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и разпределя милиони левове годишно за екологични проекти, ще бъде преобразувано в административна структура. Решение за това беше взето на заседание на Министерския съвет в сряда. С него се определят нормативните актове, които трябва да бъдат променени за целта, както и сроковете за общественото им обсъждане.

Програма за промяна

Решението за ПУДООС е свързано с приетия преди няколко години Закон за публичните предприятия, където се предвижда съществуващите държавни предприятия да бъдат преобразувани в зависимост от това дали извършват предимно търговски или предимно публични функции. В края на миналата година правителството на Гълъб Донев прие програма, която предвижда предприятия като ПУДООС, "Управление и стопанисване на язовирите" и "Фонд затворно дело" да се преобразуват в административни структури, а такива като "Български спортен тотализатор", "Национална компания железопътна инфраструктура", горските предприятия и други да станат търговски дружества. Според същата програма "Държавна петролна компания" ще бъде закрита. С решението на кабинета от сряда на практика се поставя началото на процеса за ПУДООС.

Финансиране

Все още държавното предприятие практически изпълнява административни функции и политики. Финансира се от държавния бюджет, както и от събирането на продуктови такси за опаковки, електронно оборудване и др., услуги по изгаряне на болнични отпадъци в инсинератора към Александровска болница, глоби и санкции за нарушения в областта на околната среда, продажба на държавните квоти за емисии и др.

Приходите през 2022 г. са малко над 21 млн. лв.

Също през миналата година ПУДООС е разпределило близо 48 млн. лв. безвъзмездно финансиране за различни екологични проекти. Основната част от средствата са за общинска ВиК инфраструктура и депа за отпадъци. Финансират се също проекти за опазване на биоразнообразието, където бенифициенти са и неправителствени организации. През годините често е имало съмнения за начина, по който ПУДООС разпределя средствата.

Управление

Предприятието се управлява от 7-членен управителен съвет, в който като председател влиза министърът на околната среда, а членове са един представител на МОСВ, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция околна среда, по един представител на финансовото министерство, на Националното сдружение на общините и на бизнеса, както и изпълнителният директор на ПУДООС. От началото на тази година предприятието се ръководи от Владислав Георгиев.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kvt10319485 avatar :-(
    kvt10319485
    • + 1

    Безумно количество измислени държавни структури - хранилка за калинки, любовници, приятели, роднини и т.н. Докога?

    Нередност?
Нов коментар