НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Връзките между чуждестранните бизнеси и Китай се влошават

Пътуванията и инвестициите отбелязват шокиращ спад

През тази година западните туристи почти изцяло липсваха в Китай, лишавайки страната от полезни междуличностни връзки
През тази година западните туристи почти изцяло липсваха в Китай, лишавайки страната от полезни междуличностни връзки
През тази година западните туристи почти изцяло липсваха в Китай, лишавайки страната от полезни междуличностни връзки    ©  Reuters
През тази година западните туристи почти изцяло липсваха в Китай, лишавайки страната от полезни междуличностни връзки    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тези дни броят на чуждестранните бизнесмени в Шанхай е много по-малък. Онези, които са останали, следят отблизо пристиганията и заминаванията на ръководителите на мултинационални компании. Затова всички погледи бяха насочени към Bund Summit, икономически и финансов форум с глобална насоченост, който се проведе в града от 22 до 24 септември. В предишни години форумът събираше водещи изпълнителни директори от цял свят. Очакваше се последното издание, първото, след като Китай отмени драконовските си ограничения и се отвори отново за бизнес, пак да привлече многобройни влиятелни експерти.

Не беше така. Почти десет месеца по-късно грандиозното отваряне на президента Си Цзинпин след фиаското му с политиката за нулев ковид е голямо разочарование. Чуждестранните инвеститори смятаха, че 2022 г., когато карантините тласнаха Китай към състояние на замръзване, ще бъде дъното за неблагоприятните настроения. Вместо това китайската икономика се затруднява, а трансграничните инвестиционни потоци отслабват. Чуждестранни бизнеси бяха обискирани от властите. На 25 септември Financial Times съобщи, че на Чарлз Уанг Жонхъ, председател на отдела за инвестиционно банкиране в Китай на японската банка Nomura International, е било забранено да напуска Китай. Много чуждестранни инвеститори пропускат пътувания и отлагат инвестиционни планове.

Спад в подготовката

Тези, които се появиха в Пекин и Шанхай тази година, казват, че щетите, нанесени от нулевия ковид, са осезаеми. Някои от тях като влошените умения по английски език на хотелиерите са повърхностни. Други проблеми са по-сериозни. Местните служители бяха лишени от пътувания в чужбина в продължение на години, а оттам и от общуване с предишния постоянен поток от колеги, инженери и учени. Посетителите се оплакват, че легионите от добре обучените бели якички в Китай изглеждат по-малко подготвени да общуват с останалия свят, отколкото преди няколко години.

Комуникацията между правителството и чуждестранните инвеститори е дори още по-тромава. Местните служители са по-малко склонни да водят открити дискусии с гостуващите инвеститори. Повечето запитвания от чужденци получават еднотипни отговори. Това е особено безполезно в момент, когато главозамайващо сложните нови правила за неща като трансфер на данни създават големи правни рискове за компаниите.

Може би в резултат на това малко чужденци си правят труда да идват. Пристигащите все още са шокиращо малко на брой. Броят на пътниците, влизащи в страната с международни полети през първата половина на годината, е намалял с повече от три четвърти в сравнение със същия период на 2019 г. През юли този показател все още беше само малко над 50%. През тази година западните туристи почти изцяло липсваха в Китай, лишавайки страната от полезни междуличностни връзки. Груповите пътувания от Америка са намалели с около 99% през второто тримесечие на годината в сравнение с 2019 г.

Срив на чуждите инвестиции

Бизнес пътуванията, които почти напълно спряха през 2022 г., тъй като Китай издаваше малко визи и изискваше карантина до три седмици, са далеч под китайските очаквания и се увеличават с бавни темпове. Харингтън Джан и колегите му от Nomura предупреждават в неотдавнашен доклад (публикуван преди ситуацията с техния колега да стане известна), че "липсата на бизнес контакти и граждански обмен между Китай и външния свят може да има по-дълбоки последици за потенциала за икономически растеж на Китай през следващите години". През второто тримесечие преките чуждестранни инвестиции вече са се сринали до 4.9 млрд. долара - с 94% по-малко в сравнение със същия период на 2021 г. Според доставчика на данни Pitchbook само 4.4 млрд. долара чуждестранен рисков капитал е постъпил в Китай през първата половина на годината, което е по-малко от около 55 млрд. долара за цялата 2021 г.

Онези, които се задържаха по време на наказателните години на нулевия ковид, преразглеждат ангажимента си към Китай. Според публикувано на 19 септември проучване сред американските компании в страната, проведено от Американската търговска камара в Шанхай, само 68% от тях са били печеливши през миналата година. Само 52% смятат, че тази година ще бъде по-добра. Приблизително толкова са и оптимистите за следващите пет години, което е рекордно ниско ниво. Около 40% от компаниите заявяват, че преместват инвестициите си другаде или планират да го направят.

Камарата отбеляза, че "2023 г. трябваше да бъде годината, в която доверието и оптимизмът на инвеститорите се възвръщат". Но тя добави мрачно, че това възстановяване просто "не се е случило". Вместо това бизнес настроенията "продължават да се влошават". Простото отваряне на вратата към света не е дало резултат. В същото време прозорецът за значимо възстановяване на отношенията със Запада се затваря.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Боже, кой дава пари да чете тия щуротии: "... западните туристи почти изцяло липсваха в Китай, лишавайки страната от полезни междуличностни връзки." Вероятно за всяка спецмедия си има неговата благодетелна "Америка за The Economist"... Иначе как ще се леят такива и подобни съждания?

    Щом The Economist смята, че най-същественият проблем на Поднебесната са "междуличностните връзки" по бардаците, а не предстоящата война със САЩ, тури му пепел на аналитиката!
    И логичният въпрос е защо Капитал задължително плакнат мозъчетата на публиката си с тая пропагандна пърцуца?

    Всъщност в оная част на Изтока "междуличностните връзки" се следят особено внимателно, както показаха и купищата данни за тоталното следене на китайската популация покрай ковида.

    Восток дело тонкое.
    Не бива с тексаските ботуши да се обува целия свят.
    Всъщност - не пречи - да не ходят боси масаите, например, ама не води до нищо полезно.
    Доказано.

    Нередност?
Нов коментар