НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Какво означават икономическите проблеми на Китай за света

Неприятности за Илън Мъск и облекчение за Джером Пауъл

Само преди осем месеца се очакваше китайската икономика да се възстанови. Политиката на нулев ковид беше изоставена, а на купувачите и туристите в страната им беше позволено да се движат свободно. Въпреки това възстановяването се забави, а резултатът е слаб растеж и дефлация. Това няма да засегне само населението на страната. Случващото се във втората по големина икономика в света има значение и извън нейните граници.

Тъй като Китай е толкова голям, променящото му се икономическо състояние може да повлияе на общия глобален растеж. Но забавянето на Китай се отразява пряко и на перспективите на други държави. Неговите домакинства и компании ще купуват по-малко стоки и услуги, отколкото биха купували в противен случай, което ще има последици както за производителите на тези стоки, така и за другите им потребители. На някои места затрудненията на Китай ще бъдат източник на проблеми. В други обаче те ще донесат облекчение.

Ефект върху износителите на суровини

Износителите на суровини са особено уязвими към китайското забавяне. Страната консумира почти една пета от световния петрол, половината от преработените мед, никел и цинк, както и повече от три пети от желязната руда. Проблемите на китайския сектор за недвижими имоти ще означават, че той се нуждае от по-малко такива доставки. Това ще бъде удар за страни като Замбия, където износът на мед и други метали за Китай представлява 20% от БВП, и Австралия, голям доставчик на въглища и желязо.

На 22 август шефът на BHP, най-голямата добивна компания в света, съобщи за най-ниската годишна печалба за австралийската група от три години насам и предупреди, че усилията на Китай за стимулиране не водят до реални промени.

Сред уязвимите места на Запада е Германия. Отслабващото търсене от страна на Китай е една от причините за свиването или стагнацията на икономиката на страната през последните три тримесечия. А някои западни компании са изложени на риск поради зависимостта на приходите им от Китай. През 2021 г. 200-та най-големи мултинационални компании в Америка, Европа и Япония са реализирали 13% от продажбите си в страната, печелейки 700 млрд. долара. Tesla е още по-изложена, реализирайки около една пета от продажбите си в Китай; производителят на чипове Qualcomm прави зашеметяващите две трети.

Стига забавянето да не прерасне в пълномащабна криза, затрудненията ще останат сравнително концентрирани. Продажбите в Китай представляват само 4 - 8% от бизнеса на всички листнати компании в Америка, Европа и Япония. Износът от Америка, Великобритания, Франция и Испания възлиза на 1 - 2% от съответната икономика. Дори в Германия, чийто дял в износа за азиатската страна е близо 4%, Китай би трябвало да се срине, за да нанесе значителен удар върху икономиката на страната.

Освен това китайските затруднения се случват в момент, когато останалата част от света се развива по-добре от очакваното. През юли МВФ повиши прогнозата си за световния растеж в сравнение с предвижданията от април. Най-забележително е доброто здраве на най-големия вносител на света и геополитически съперник на Китай - Америка, която според някои проучвания расте с бързия темп от близо 6%.

Облекчение за потребителите по света

На този фон забавянето на Китай би трябвало дори да донесе облекчение на световните потребители, тъй като ще означава по-малко търсене на стоки и ще доведе до понижаване на цените и разходите за внос. Това на свой ред ще улесни задачата на Федералния резерв и другите централни банки. Много от тях вече са повишили лихвените проценти до най-високата си стойност от десетилетия и не биха се радвали, ако им се наложи да продължат.

Но какво ще стане, ако нещата в Китай се объркат? При най-лошия сценарий сривът в сектора на недвижимите имоти може да се отрази на световните финансови пазари.

Проучване, публикувано от Английската централна банка през 2018 г., установи, че едно "твърдо приземяване" в Китай, при което икономическият растеж спадне от 7% на -1%, ще доведе до спад на цените на активите в световен мащаб и до поскъпване на валутите на богатите страни, тъй като инвеститорите ще се насочат към по-безопасните активи. Общото намаление на британския брутен вътрешен продукт би било 1.2%. Въпреки че повечето западни финансови институции имат сравнително малка експозиция към Китай, има и изключения като британските банки HSBC и Standard Chartered.

Едно по-дълго забавяне може да накара Китай да се преориентира към вътрешната икономика, като намали инвестициите и заемите си от чужбина. След като през 2017 г. Китай стана най-големият двустранен кредитор в света, той вече намали заемите си, тъй като проектите се провалят. Официалните лица могат да станат още по-нервни, ако трябва да се борят с проблемите у дома. Наблюдателите ще следят предстоящите чествания на десетилетието на инициативата "Един пояс, един път" - името, под което Китай финансира мостове в Мозамбик и пристанища в Пакистан - за сигнали за намеренията на властите.

Истинските трудности у дома ще променят и начина, по който светът възприема Китай. Бързият растеж, както и щедрото кредитиране в чужбина, подобриха репутацията на страната. Според неотдавнашно проучване, проведено в десетки държави от социологическата агенция Pew, хората в богатите страни имат като цяло неблагоприятно мнение за Китай. Ситуацията е различна в голяма част от развиващите се страни: мексиканците, кенийците, нигерийците и южноафриканците виждат Китай в по-благоприятна светлина и приветстват китайските инвестиции. Въпросът е дали това ще е така и след една година.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар