🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Законови промени ще насърчават инвеститори и с по-малко самоучастие

Новите условия отразяват изменения в европейския регламент и са отворени за обсъждане до 14 януари

Промените прецизират условията за подкрепа на инвеститорите според новите европейски правила
Промените прецизират условията за подкрепа на инвеститорите според новите европейски правила
Промените прецизират условията за подкрепа на инвеститорите според новите европейски правила    ©  Надежда Чипева
Промените прецизират условията за подкрепа на инвеститорите според новите европейски правила    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инвеститорите ще получат облекчени условия за държавна помощ, като вече ще трябва да финансират по-малка част от проектите си сами. Това е една от основните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които са публикувани за обществено обсъждане до 14 януари. Те се налагат заради изменения в европейския регламент №651/2014, приети в средата на миналата година, и засягат проектите, за които не се изисква предварително позволение от Европейската комисия.

По европейски правила

Една от промените в европейския регламент и съответно в българския закон е свързана със средствата, които инвеститорите трябва да осигурят сами за проектите си. Предвижда се те да трябва да покрият най-малко 25% от допустимите разходи за материални и нематериални активи чрез собствено или външно финансиране, което изключва публична подкрепа. В момента този дял е 40%.

Проектозаконът разграничава също допустимите финансови мерки за насърчаване, тъй като някои от тях се смятат за "непомощ". Такива са придобиването на недвижим имот без търг или конкурс, както и финансовото подпомагане на изграждането на техническа инфраструктура. В същото време останалите мерки, които имат финансово изражение - отпускането на публични средства за обучение на кадри или за възстановяване на платените от работодателя осигуровки за срок от две години, както и за покупка на недвижими имоти на цени под пазарните (но не и под данъчната оценка), следват правилата на европейския регламент.

Други промени прецизират ангажиментите за откриване и запазване на работни места от инвеститорите, получили държавна подкрепа. Позициите ще трябва да бъдат поддържани най-малко пет години, а в случая на малки и средни предприятия - три години. До три месеца след влизането на закона в сила ще трябва да бъде приет и актуализиран правилник за прилагането му.

Проектът на ДПС

В парламента отлежава и още един проект за изменения на Закона за насърчаване на инвестициите, който беше предложен миналия юни от група депутати от ДПС, но още не е приет. Той е свързан с друг европейски регламент от 2019 г. - за създаване на рамка за скрининг на преки чуждестранни инвестиции от трети страни. Той беше въведен основно заради агресивното навлизане на китайски компании в ЕС, но след войната в Украйна под лупа бяха поставени и руските компании.

България остава единствената страна в ЕС, която все още няма такъв механизъм. Той трябва да зададе рамка, по която да се преглеждат инвестициите, които представляват риск за общата сигурност, като в същото време предостави информация на инвеститорите как и в какви срокове ще бъдат подлагани на скрининг. Според специалисти основният проблем на българския проект е ниският праг за проверки - такива се предвижда да се правят за инвестиции над 1 млн. евро. Това отваря вратата за натиск върху потенциални чужди инвеститори и забавяне на проекти заради проверките.

Все още няма коментари
Нов коментар