🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой спечели наградите на фондация "Еврика"

Дамян Вътев    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондация "Еврика" връчи своите награди за 2013 г.  "Млад мениджър", "Млад фермер" и за постижения в науката. Награда  "Млад изобретател" не беше присъдена. Кандидатите за отличията трябва да са на възраст до 35 години и да са излъчени от обществени и стопански организации, научни звена и университети, от неправителствени организации и медии. Окончателният избор се извършва от специализирано жури във всяка област.

За постижения в науката

Славея Петрова получи наградата "Еврика" 2013 за постижения в науката, която се връчва съвместно със Съюза на учените в България. Петрова е бакалавър по eкология и опазване на околната среда и магистър по eкология и опазване на екосистемите от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", в който в момента е доктор на науките и главен асистент. Наградата е присъдена за отличната защита на дисертационния й труд на тема "Пасивен и активен фитомониторинг на атмосферно замърсяване в град Пловдив". Данните са получени след двегодишни проучвания, въз основа на които Славея Петрова формулира препоръки към държавни институции, местни органи и фирми със специфични указания за разработването на програми за оценка на качеството на атмосферния въздух, подбора на най-подходящи биомонитори, подбора на видове за озеленяване и др. Резултатите от дисертацията са представени в седем научни публикации на английски език.

Млад мениджър

Наградата "Млад мениджър" бе връчена на Николай Бойков. Той е магистър по философия и връзки с обществеността от СУ "Св. Кл. Охридски" и има 10-годишен професионален опит в управлението и включването на комуникационни стратегии в разнородни индустрии - телекомуникации, бързооборотни стоки, фармацевтика, финанси. Николай Бойков е експерт в областта на дигиталния маркетинг и от девет години е част от екипа на All Channels. През 2009 г. оглавява PR агенцията на All Channels Communication Group, а от 2011 г. е управляващ директор и член на борда на директорите на All Channels Group. Основание за наградата е фактът, че в едни от най-трудните и динамични години компанията успя да порасне до комуникационна група, да утрои екипа си и да постигне стабилен ръст във финансовите си показатели.

Млад фермер

Дамян Вътев получи отличието "Млад фермер" на 2013 г. Той е управител на създадената през 2006 г. фирма "Биологика", чиято основна цел е да развива биологично пасищно месодайно говедовъдство. Същинската дейност на дружеството започва в началото на 2007 г. след покупка на селскостопански сгради от действащата кооперация в с. Дамяново, общ. Севлиево. Дамян Вътев (който е съсобственик с баща си Кирил Вътев и в месопреработвателната компания "Тандем") поема изцяло организацията и работата във фермата. Първоначално наема 1000 дка обработваема земя, около 800 дка ливади и пасища и закупува 300 броя крави. За да осигури допълнителни средства за такъв тежък бизнес като животновъдството, през 2010 г. пренасочва дейността на дружеството и към зърнопроизводство. Днес "Биологика" обработва 8000 дка, от които около 50% е собствена земя. Общият приход от продажбите на земеделска продукция (главно зърно) за 2012-2013 г., без да са включени субсидиите, е 752 хил. лв. Фирмата има успешно реализиран проект по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони на стойност 600 хил. лв.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • + 2

    Браво!

    Нередност?
  • 2
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 4

    Желая им успехи!
    Впечатли ме фактът, че в дисертацията на Славея са залегнали не просто систематизирани данни, но на тяхна база е и формулирала нужните препоръки към държ. институции, местни органи и фирми, за подобряване на атм. въздух в градовете. Трябва да се работи в тази насока - възможно повече научни разработки да имат практическо приложение.
    Честито и на младия Вътев! Наскоро четох, че "Тандем" са със сериозни проблеми. Дано ги преодолеят!

    Нередност?
  • 3
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • + 1

    Честито!

    Нередност?
Нов коментар