🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са българските "Новатори в образованието"

Основателят на Софтуерния университет Светлин Наков оглави първото издание на класацията на портала Uchi.bg

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Топ 10

1. Светлин Наков, Софтуерен университет

2. Дарин Маджаров, основател на Уча.се

3. Евгения Пеева, основател на "Заедно в час"

4. Кирил Митов, училище по роботика Robopartans

5. Светозар Георгиев и Васил Терзиев, "Академия на Телерик"

6. Явор Джонев, системата Jump Math

7. Кирил Русев, софтуерно решение Jumpido

8. Милена Стойчева, "Джуниър Ачийвмънт - България"

9. Димитър Караманчев, Meta Reading

10. Кристалин Чавдаров, "Аз мога тук и сега"

Учители, вдъхновители и създатели на иновативни образователни продукти и инициативи - това обединява 35-те българи, които попадат в първото издание на класацията "Новатори в образованието". Инициативата е на образователния портал Uchi.bg и има за цел да отличи хората, които имат най-голям принос за развитието на тази сфера чрез въвеждането на нови обучителни методи и технологични решения и които с работата си "създават нови възможности за усвояване на знания или правят ученето по-достъпно за повече хора".

В първото издание на инициативата бяха номинирани 35 личности, допринесли за положителната промяна в образованието. Сред тях жури от специалисти в сферата на образованието, технологиите и медиите класира на първо място Светлин Наков и проекта му за първия по рода си в България Софтуерен университет.

"Съвременното и практическо ориентирано преподаване в учебните заведения е най-прекият път към създаването на адекватно подготвени ИТ специалисти", аргументира решението на журито един от членовете му - Наталия Футекова, университетски преподавател и управител на софтуерната компания ERP.BG. "Владеенето на съвременните софтуерни технологии е ключов фактор за реализирането на младите хора в бъдещата бизнес среда, защото софтуерът ще играе все по-важна роля", допълва тя.

Втората позиция е за основателя на образователния сайт Уча.се Дарин Маджаров. Създадената от него платформа предлага видеоуроци по всички учебни предмети от 1-ви до 12-и клас, като към момента сайтът има над 130 хил. регистрации.

На трето място журито класира Евгения Пеева, която е основател на организацията "Заедно в час", която е част от международната мрежа Teach For All. Инициативата си поставя за цел да осигури равен достъп до качествено образование за всички ученици в страната и да привлече млади хора към професията на учител.

"Образованието има нужда да скъса с "остарялознанието" и хората, които попаднаха в тази класация, опитват да открият вярната посока за промените", посочва Таня Явашева, журналист и член на журито на класацията. "Това са ентусиасти, които искат по най-добър начин да променят системата на образованието, да подпомогнат по-бързото и по-лесното усвояване на нови знания, за да се стигне по-скоро до качествен скок. Защото по-високият стандарт на живот зависи от растежа на икономиката, а образованието с поглед в бъдещето без съмнение е най-важният фактор за това", казва още тя.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kukuband avatar :-?
    kukuband
    • - 4
    • + 22

    Браво, добра инициатива...а това ми хареса "Образованието има нужда да скъса с "остарялознанието"...дерзайте :)

    Нередност?
  • 2
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 4
    • + 12

    Браво! Респект! Такива хора са страшно нужни сега, дано стават все повече. И положителният пример трябва да се показва и популяризира.

    Нередност?
  • 3
    mr_ivanov avatar :-|
    Mr Ivanov
    • + 5

    Единствено и само адмирации и чувство на радост от постиженията на тези личности!
    Лично на мен ми се иска да видя още повече (млади и не толкова) специалисти извън ИТ сектора, защото т. нар. "нови технологии" са само едно средство, а не инструмент за обучение и образование... а и така гамата от добри практики ще е по-пълна, особено в контекста на емоционалната интелигентност...
    Ето още една идея към организаторите, ако разбира се търсят такава...

    Нередност?
  • 4
    mitaka_mf avatar :-P
    Митака
    • + 5

    Специални поздрави за Светлин, който ми е преподавал, Киро, с който бяхме колеги и Явор, който поиска оставка :) "Заедно в час" много ме впечатли (май гледах репортаж по БНТ), как се развива?

    Нередност?
  • 5
    wizard avatar :-P
    Wizard
    • + 7

    Евала на Наков! Само напред!

    Нередност?
Нов коментар