🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всеки полицай - с безопасна игла

С абсурдни мотиви прокуратурата отказа да разследва полицаи за набедяване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Колко прокурора са необходими, за да приемат, че скъсан 30 сантиметра ръкав на полицейска униформа и пагон може да се закрепи с дълга 1.5 сантиметра безопасна игла, или да приемат, че материята (на униформата) може да се скъса от само себе си поради… естеството на материята? Отговорът е прост - двама.

Миналата седмица стана ясно, че прокурори от Софийската районна прокуратурата са отказали да образуват дело срещу полицая от столичното 1-во РПУ, който стана известен покрай клипче на "Господари на ефира", на което се вижда как след сблъсък с младежи пред районното влиза и няколко часа се разхожда със здрава униформа, а впоследствие, когато идва с дознател, за да бъде освидетелстван, се появява с разпран ръкав.

Прокурорите приемат версията на полицая, който е уволнен от МВР, че веднага след инцидента на пътното платно е извадил служебната си карта и е взел безопасната игла (дълга 1.5 сантиметър),  с която ловко е закрепил скъсания ръкав и пагон, за да се появи с привидно здрава униформа, която обаче изведнъж се разкъсва, когато трябва да бъде сниман.

Случката е от миналия септември, когато в малките часове момче и момиче, които вървят по бул. "Шипченски проход", влизат в схватка с полицаи, които се прибират от смяна пред 1-во РПУ. Поводът е счупена чистачка на полицейски бус, която според полицаите е повредена от момчето. След сблъска те са задържани, като момичето си вади медицинско за побой. Арестът й е отменен от съда като незаконен, но срещу нея и приятеля й е внесен обвинителен акт за хулиганство.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chicago514 avatar :-P
    chicago514
    • + 8

    Ко?Не.

    Нередност?
  • 2
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 20

    Дали това ще е поредното дело, по което ще бъдат осъдени данъкоплатците да платят своеволията на поредните прокурори, на които заплати дават същите данъкоплатци?
    Няма такива пичове като държавните служители в България, законите не важат за тях, съответно си правят каквото си искат.
    Тази система ТРЯБВА да се промени! Не може да се продължава повече по този начин!

    Нередност?
  • 3
    gardev avatar :-|
    gardev
    • + 1

    Да приятелю,системата трябва да се променини, ама ти ли ще го направиш или хилядите други, които се крият зад псевдономи и пишат аномимни коментари?! Нее хората, които го правят са други и в други държави : Украйна,Франция и др.. места където има хора с кураж и политици с капка достойнство и страх от куража на хората,! Така, че пий си спокойно кафенцето докато пишеш коментари и довечера гледай да не пресечеш пътя на някой самозабравил се полицай,. Аз ще направя същото,!

    Нередност?
Нов коментар