🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Асоциацията на банките в България отбеляза Деня на банкера

Управителят на БНБ Иван Искров се опитваше да демонстрира добро настроение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Политици, представители на бизнеса и финансисти присъстваха в четвъртък вечерта на събитието, с което Асоциацията на банките в България (АББ) отбеляза професионалния празник на банкера – 6 декември. Сред гостите бяха финансовият министър Владислав Горанов, управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров и председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Присъствието на гуверньора, който неизменно е сред гостите на празника и традиционно произнася реч пред банкерите, тази година се очакваше с особен интерес заради събитията от последните месеци. Неофициално през деня се твърдеше, че Искров няма да се появи на празника. В крайна сметка обаче той дойде, като през цялото време опитваше да демонстрира добро настроение. Освен него на коктейла присъстваха и почти всички останали членове на управителния съвет на БНБ с изключение на отстранения от длъжност от Софийския градски съд в сряда подуправител, отговарящ за управление "Банков надзор" Цветан Гунев.

На събитието бяха още председателят на ДАНС Владимир Писанчев, новоизбраният председател на КРИБ – Кирил Домусчиев, и новият председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. Сред представителите на бизнеса, уважили празника, беше изпълнителният директор на "Елана" Камен Колчев, а гостите от Народното събрание включваха депутатите от ДПС Четин Казак и от БСП Петър Кънев и Румен Гечев.

Събитието съвпадна с началния ден на изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ), чийто лиценз БНБ отне на 6 ноември 2014 г. Събитията около затворената от юни финансова институция бяха сред основните теми както в разговорите между банкерите и гостите им, така и в официалните речи.

В традиционното си никулденско обръщение към банкерите Искров отбеляза, че то вероятно ще е последното му. Не заради очакваната и обещана от него оставка обаче, а заради изтичането на мандата му на през октомври следващата година (виж още на стр. 5).

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 4

    Изглежда че все още всеки ден е ден на банкера но не и на клиента. Доста неприятна снимка.

    Нередност?
  • 2
    pavla avatar :-P
    ПАВЛА
    • + 2

    Цветан Василев поканиха ли го?

    Нередност?
  • 3
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • + 2

    Поне двамина от четиримата на снимката нямат морално право да се появяват пред хората, камоли да празнуват 6-ти декември...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар