🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Зелените" поискаха оставките на Искров и Мавродиев

Радан Кънев вижда основания за смени в КФН заради използването на регулатора като бухалка срещу медии

Стоян Мавродиев (в средата) заедно с Иван Искров (вляво) и финансовия министър Владислав Горанов по време на Празник на банкера в края на миналата година
Стоян Мавродиев (в средата) заедно с Иван Искров (вляво) и финансовия министър Владислав Горанов по време на Празник на банкера в края на миналата година
Стоян Мавродиев (в средата) заедно с Иван Искров (вляво) и финансовия министър Владислав Горанов по време на Празник на банкера в края на миналата година    ©  Юлия Лазарова
Стоян Мавродиев (в средата) заедно с Иван Искров (вляво) и финансовия министър Владислав Горанов по време на Празник на банкера в края на миналата година    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Партия "Зелените" настоя за оставки на управителя на БНБ Иван Искров и шефа на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев. Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев също заяви, че има всички основания за искане на оставката на ръководството на КФН. А депутатът от БСП Георги Кадиев реагира във facebook, че "отдавна трябваше да бъде уволнен Мавродиев заради слабото състояние на КФН, лошата атмосфера, скандалите, напускащите служители, както и заради това, че се скри от съда като свидетел по делото за Брендо". Реакциите идват, след като КФН наложи рекордна глоба на "Икономедиа" (издател на "Капитал" и "Дневник").

Слепи за КТБ

"Вместо да поемат отговорност за фалита на КТБ, ръководствата на двата регулатора удобно си намериха "виновник" за несвършеното от тях в лицето на медиите", смятат от партия "Зелените". И добавят, че регулаторът, който трябва да следи за финансовата стабилност, си е избрал ново амплоа - да контролира част от медиите в страната.

От формацията са на мнение, че поставянето начело на БНБ и КФН на "трайно компрометирани лица като Иван Искров и Стоян Мавродиев е сигнал за всички граждани на България, че случаи, подобни на КТБ, могат да се повторят, а също превръща регулаторите в "слепи инструменти" за прокарване на интереси.

Бухалка срещу медии

"Teмата ‪КФН‬ става необятна - КТБ, излишен смут и несигурност около пенсионните фондове, липса на адекватен държавен надзор. Но днес темата не е КФН и финансова стабилност, а свобода на словото", пише в профила си в социалната мрежа Радан Кънев.

Той заявява, че държавните контролни органи демонстрират системна безпомощност и липса на капацитет, когато изпълняват присъщите си функции, а същевременно "проявяват учудваща ефективност, когато изпълняват поръчки срещу медийната свобода". "Че КФН се прояви като бухалка, видяхме всички. Остава да видим - ‪#‎Koй‬ държи бухалката", казва Кънев.

"Днес имаме цялото основание да поискаме оставката на ръководството на КФН заради нарушаване на основни свободи. И да обсъдим допустимо ли е изобщо в демократична държава да се упражнява контрол върху медиите, и то от органи с различни контролни функции? Не е ли това класически тоталитарен похват?", пита лидерът на реформаторите, който посочва, че тепърва ще се обсъждат правомощията и доверието в персоналното ръководство на КФН заради КТБ и пенсионните фондове. "И да кажем освен Je suis Charlie и "Аз съм "Капитал", "Дневник" и "Медиапул" - независимо дали симпатизираме на редакционната им политика и дали те симпатизират на нас", завършва Кънев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfs20381209 avatar :-|
    Иван Манев
    • - 1
    • + 6

    Не само Зелените Им искат оставките,а всички разумни хора.От КФН не

    си изпълниха задълженията за КТБ и ПИБ ,а се превръщат в политическа полиция.Искат истините да не се казват и да стоим в неведение за измамите,които се вършат.Не само оставки, а съд но не Български.Браво Капитал, браво Дневник.

    Нередност?
  • 2
    omniam avatar :-|
    omniam
    • + 1

    На тримцата на снимката да се иска оставка!

    Нередност?
Нов коментар