🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зестрата на Пеевски

Членът на ВСС Васил Петров и "тъст" на депутата от ДПС изтеглил парите си от КТБ седмица преди банката да затвори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зестра, казва тълковният речник, е онзи имот, пари, чеиз, които жената донася от баща си за семейството, когато се жени. Тази седмица блогърът Мирослав Иванов намигна каква е била зестрата, която е донесла дъщерята на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Васил Петров Зара, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дъщеря.

Миналият юни Васил Петров явно е предусещал какво ще се случи с КТБ и е изтеглил всичките спестявания. На 17 юни от сметките му са преведени 82 214 евро, 146 371 лв. и 13 388 долара, чиято обща стойност надхвърля прага на гарантираните спестявания.

Тези средства явно не са с неясен произход и фигурират в декларацията на магистрата пред Сметната палата от 2012 г., в която той е оповестил, че притежава и редица други имоти, сред които и 9 декара в Орфанския залив между Атон и Кавала, които е купил за 11 хил. лв.

По-мъглявият момент е откъде Петров е имал информация за това, което ще се случи с КТБ. Общоизвестен факт е, че "тъстът" на Пеевски е част от мнозинството, което седи плътно зад главния прокурор Сотир Цацаров, който е основен двигател в процеса около банката. През последните шест години ДПС трудоустроява Васил Петров на ключови места в системата - до 2012 г. беше член на Инспекората към ВСС, а след това във ВСС. Там още от самото начало пое ключовата комисия по дисциплинарни производства.

Именно близостта на Петров с Цацаров и очевидната привързаност на ръководителя на държавното обвинение към партията на Местан са сигурна гаранция, че държавното обвинение ще подмине с мълчание разкритието за прозорливите банкови трансфери. Още повече че те явно са семейна черта, след като в последните отворени дни на банката и майката на депутата (и сватя на "сидията") също е изтеглила сумарно над 250 хил. лв. Това по една случайност са направили и множество от години свързвани с Пеевски фирми.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kakadu avatar :-(
    Mark
    • - 1
    • + 8

    Това няма оправяне. Където да пипнеш, винаги излиза Кой

    Нередност?
  • 2
    mammita avatar :-|
    mammita
    • - 6
    • + 1

    Хайде стига с тоази модел Кой. Имам чувството, че станахте папагали и в един хор ни набивате с Асен Генов и другите другари от Протестна мрежа, че все има модел Кой. Тази простотия е за хората, които си търсят оправдание защо не си вдигат задника от кръчмата, за да свършат нещо - моделът Кой им пречи. Ама никой не го е виждал или знае как изглежда, само някакъв си Асен Генов.
    Не мога да разбера и още нещо, защо Капитал не се притеснява от факта, че някакъв си измислен журналист или блогър, за когото се знае, че е протеже и говорител на Цветан Василев разкрива лична информация, която се води банкова тайна. Ако утре Миро Иванов изкара информация за сметките и движението по тях на Иво Прокопиев в Уникредит или Алфа банк, пак ли ще публикувате статията му? Има си причини да я има тази банкова тайна и тя е за сигурността на хората. Ако утре Миро Иванов изкара информация, че Иво Прокопиев държи 1 млн. лв., кеш в депозити и някоя престъпна групичка реши да отвлече жена му за откуп, защото знае, че Прокопиев може да осигури сумата веднага?
    А това, че този е бил тъст на Пеевски си е чиста проба евтина скалъпена сензация. Доста хора си изтеглиха парите от КТБ още преди да се постави под специален надзор поради разклащането й. Много хора знаеха, че тези преференциални лихви, които даваше Василев са на ръба не само на закона, но и като възвръщаемост и просто побързаха да кешират. Не е сензация или някаква тайна, а нормална реакция. Аз съм сигърна, че ако се нарави едно щателно разследване ще се установи и че приятели на автора на статията са имали пари в КТБ. Живеем в малка страна и всички сме роднини, нали не го забравяте това.

    Нередност?
  • 3
    baba_vuna avatar :-|
    Мамата
    • + 3

    До коментар [#2] от "mammita":

    Дано си вярваш, че някой ще ти повярва на тролетарската пот. Колко плаща сега Цеко викаш? А, забравих ти се успокои за ПИБ и сега се хвърли на амбразурата за Пеевски.

    Нередност?
Нов коментар