От личния остров до следствения изолатор

Руският олигарх Сергей Полонски бе депортиран от Камбоджа в Русия заради обвинения във финансови измами

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руският олигарх Сергей Полонски бе депортиран от Камбоджа в Русия заради обвинения във финансови измами. Според информация от руските служби за сигурност Полонски е бил докаран със самолет от Камбоджа и доставен в "следствен изолатор номер едно, известен като "Матроска тишина". В Русия той е обвиняем по две углавни дела за мошеничество в особено големи размери.

През 2013 г. Полонски, който е основател на компанията Mirax Group, бе обвинен в незаконно присвояване на над 2 млрд. рубли от инвеститори "на зелено" в луксозните комплекси "Рубльовска ривиера" и "Кутузовска миля". Според следствието в периода 2007-2008 г. представители на Mirax Group са сключвали предварителни договори за продажба на апартаменти, които не са отговаряли на проектната документация на комплексите. Парите са били събирани от дъщерната компания "Аванта", която впоследствие е била докарана до фалит.  

След повдигане на обвиненията Полонски избяга зад граница и беше обявен за международно издирване. Полонски бе арестуван в Камбоджа на 15 май на един от седемте си собствени острова, след като години наред властите в страната не намираха достатъчно основания за екстрадирането му. Според изявления на департамента по миграция към вътрешното министерство на Камбоджа действията на Полонски са застрашавали националната сигурност. Той бил откаран във военна база, а след това качен на чартърен самолет в Хошимин и под охраната на офицери от руското МВР доставен в Москва.

Според агенция ТАСС, ако Полонски бъде признат за виновен по делата, го застрашават до 10 години лишаване от свобода. Той не може да се възползва от обявената амнистия по случай 70-годишнината от победата във Втората световна война, тъй като според руското законодателство престъпленията, в които е обвинен, се считат за тежки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    clint_eastwood avatar :-|
    clint_eastwood
    • + 1

    Стига с тия углавни дела де, преведете го като "наказателно дело".

    Нередност?
Нов коментар