🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мистериозният мосю Луврие и неговите руски другари

Връзките на новия акционер в БТК водят към приближения до Кремъл олигарх Константин Малофеев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Празнуваме връщането на Крим към Русия с Жерар Депардийо." Това е написал преди година под снимка във Facebook профила си Пиер Луврие, на която годеницата му е прегърната от френския актьор, който през 2013 г. се сдоби с руско гражданство. А до поста в социалната мрежа гордо стоят харесвани личности: Владимир Путин, Владимир Жириновски...

Изглежда, ключовото лице в мистериозното дружество LIC33, което обяви, че придобива БТК и редица други бизнеси на собственика на затворената Корпоративна търговска банка Цветан Василев, е част от доста ентусиазирана емигрантска общност. Но топлите руски чувства на френския белгиец, изглежда, са подплатени и с не по-малко топли връзки, които сочат към приближения до Путин олигарх Константин Малофеев. А той от края на миналата година е в списъците с лица, обект на западните санкции, наложени след същото това "връщане" на Крим, което според международната общност е анексиране. С основен мотив участието на "православния олигарх", както е наричан заради крайно консервативния си светоглед, с финансиране и организиране на бунтовническите войски в Донецка област, а неговият консултант и говорител Александр Бородай за кратко става министър-председател на непризнатата република.

Побратимяване

Няколко месеца след като ЕС го включи в листа със забраните и само месец преди това да сторят и САЩ, на 13 ноември 2014 г. инвестиционната компания на Малофеев Marshall Capital обявява на сайта си, че е сключила партньорство с представяния като "европейски инвеститор" CFG Capital - общ фонд, планиращ инвестиции за над 2 млрд. евро. В прессъобщението са цитирани както Малофеев, така и Луврие като председател на CFG. Oбяснява се, че двата фонда ще запазят възможност за независими инвестиции, а новото образувание CFG Marshall ще се ръководи от Луврие. В пространно интервю пред "Ведомости" от същия ден Малофеев разказва, че CFG е непубличен фонд, инвестиращ изцяло частни средства, които се управляват основно от белгиеца. Както и че в новото начинание тези 2 млрд. евро са средствата на CFG, но и "аз ще вложа съществена част".

"Те вече имат инвестиции в Русия. Някои вече са затворени. Смятам, че Пиер Луврие е талантлив инвеститор, бизнесмен и човек. И несъмнено смел, защото в момента, в който руският пазар пропада все по-долу и долу, да излезе смело и да заяви, че е решил да инвестира тук, според мен е достойно за уважение", заявява тогава руският олигарх насред обясненията как единствената му роля в Крим е била да организира хуманитарна помощ.

Това обаче явно е само едната половина на историята. И то неосъществилата се. Още с влизането на сайта на CFG първото, което се вижда, е... опровержение. "CFG Capital винаги е оперирал самостоятелно на руския пазар и никога не е влизал в каквото и да било съвместно начинание или партньорство с местни лица или компании", пише там. Обяснява се, че статията на "Ведомости", в която фондът се свързва с политически фигури, "не отговаря на базови журналистически правила, CFG Capital не е бил потърсен преди публикуването на тази статия, в която практически всички твърдения за CFG са неверни". А след това "Ведомости" е отказало да публикува опровержение, CFG не се обърнало към медиите, за да избегне повторно споменаване на връзките. И за капак европейският фонд твърди, че заради влошените пазарни условия обмислят излизане от инвестициите си в Русия и са преустановили правенето на нови.

За работата на Луврие в CFG не се споменава в представянето му на прясно създадения сайт на LIC33. За сметка на това обаче в LinkedIn профила си той е отбелязал, че го е напуснал през същия ноември 2014 г. Така излиза, че по неизвестна причина Луврие и Малофеев са изфабрикували цялата грандиозна сделка от нищото.

Колко е важно да бъдеш европеец

Логичното обяснение е, че няма особено много желаещи да се докоснат до токсичните благодарение на санкциите олигарси. Те продължават да имат нужда от достъп до европейските пазари за финансиране, но и за експанзия. А конкретно за Малофеев - и за пропагандиране на житейските му ценности, които накратко се сумират в опазване от порочното западно влияние. При злополучно обявената сделка с Луврие в края на 2014 г. той изрично изтъква и че не мисли, че съвместното начинание нарушава санкциите.

Що се отнася до българския проект - говорител на Малофеев не отговаряше на телефона при опитите на "Капитал" да се свърже с него. Проектът обаче усърдно се рекламира като "европейски". Още в края на февруари Луврие беше избран за прокурист във военните заводи на Василев - "Дунарит" и "Авионамс", като е и управител на собственика на първия "Кемира". Тогава той се представи пред вестник "Стандарт" като европейски инвеститор. Прессъобщението на LIC33 също започва с това, като описва начинанието като "група компании, обединяващи инвеститори от Европейския съюз, специализирани във възникващите пазари".

"Ведомости" обяснява още през 2014 г., че нито Луврие, нито бившият му фонд CFG са познати на местния пазар и на местните private equity фондове не им говорят нищо. При това положение възниква резонният въпрос откъде и как той успява да набере обещаните 900 млрд. долара за рефинансиране на задължения на фирмите на Василев. И изключвайки лесното възможно обяснение - Малофеев, друго засега няма предложено. Още повече че говорителят на компанията назова белгиеца и като основен акционер. А запитан директно дали Пиер Луврие има каквито и да било връзки с руснака Константин Малофеев, той отговори, че белгиецът от години инвестира в Русия и със сигурност се е виждал с много хора там, но няма, нито пък е имал бизнес с Малофеев. Което най-малкото влиза в противоречие с публичните изказвания и на двамата през 2014 г.

Останалите обявени лица от екипа също не говорят за възможности да се постигне такъв размах. Двамата управляващи директори са били инвестиционни банкери в сравнително малки руски фондове и компании. Единият от тях Анатолий Кайро дори е бил в CFG заедно с Луврие. Другият Брус Бауър е портфолио мениджър в хедж фонд и поддържа блог, в който споделя съветите си към трейдъри. А френският пенсиониран генерал от жандармерията Бертран Кавалие звучи по-скоро като имиджова добавка предвид военните инвестиции.

Друга индикация, че руският олигарх може да има участие в сделката, са сложните му взаимоотношения с друг от акционерите в БТК - ВТБ. След четиригодишни дела, при които руската банка се опитваше да си вземе 225 млн. долара невърнат кредит от Marshall Capital още от 2007 г. ,буквално в началото на март 2015 г. двете страни обявиха, че са се споразумели.

Един (не)ортодоксален олигарх

С какво точно активите на Василев привличат руския интерес не е ясно. От чисто финансова гледна точка такава инвестиция си е високорискова предвид големите местни корпоративни апетити към тях, които при това са и политически подплатени. Със сигурност обаче отделните предприятия са взривоопасен мишмаш от стратегически интереси. БТК продължава да е въпрос от полето на националната сигурност - тя е не просто най-голям телеком, но и собственик на ключова инфраструктура. Продажбата на военни заводи също нормално е усложнено и предполага намесата на ДАНС.

Друга възможна причина за интереса е просто купуване на влияние и интересът й към TV7 подклажда това. Константин Малофеев публично декларира оттеглянето си от прякото управление на инвестиционния си бизнес и все повече е зает като активист по тънката линия между традиция, религия и национализъм. Напоследък той по-често е в полезрението като застъпник на руската експанзия в Украйна, като собственик на православна телевизия, като инвеститор в исторически паркове, пресъздаващи величието на Русия като спонсор на националистически конференции... А предвид неприкритите връзки на Малофеев (иначе самоопределящ се като монархист) с Путин не е трудно негова инвестиция да се разглежда и като проводник на политически интереси. А това са неща, които могат да оправдаят и сложна и скъпа сделка.

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    demos20002000 avatar :-|
    demos20002000
    • - 4
    • + 107

    Истинските собственици лека полека се открехват. В България всички пътища водят все още до Москва.:-)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    mr.kiril avatar :-|
    mr.kiril
    • - 4
    • + 75

    Хубаво е да се осветяват истинските господари на родните "олигарси" - но трябва нашите служби за сигурност сериозно да ги подгонят!!!!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 4
    • + 91

    Просто кагебистка история като по учебник! И това ако не е атака по националната сигурност на България, не знам какво е!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    millen76 avatar :-|
    batMilen
    • - 7
    • + 88

    Тази информация е направо стряскаща: представете си, че Русия реши да дестабилизира балканите и в частност България както в Украйна. Дефакто ще има военни заводи които да снабдяват с оръжие без да се минава граница, контрол върху информацията чрез БТК, телевизии и печатни медии ( Пеевски с удоволствие ще им предостави своите, а той между другото изкупи доста регионални печатни медии и радиа!).
    Това е реална заплаха за националната сигурност!

    Нередност?
  • 5
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 5
    • + 62

    До коментар [#2] от "mr.kiril":
    В България в момента служби за сигурност не съществуват. Окупирани са от служители заклети във вярност към СССР и КПСС или наследници на комунистически фамилии, изхранващи се от поколения със в служба на Кремъл. Може би възможно решение е във всички служби да се назначат консултанти, комисари или както там ги нарекат от НАТО, Зап Европа и Щатите за временен период докато ги изчегъртат и чак тогава може да се говори за български служби за сигурност.

    Нередност?
  • 6
    bretschneider avatar :-P
    bretschneider
    • - 3
    • + 12

    Побратимяване в името на далаверата!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 54

    Казусът е елементарен.
    Едно българско правителство (по случайност управлявано от същия, който ни управлява в момента,) почти 4 г се прави, че не забелязва как близки олигархични кръгове с държавни депозити направиха малката КТБ удобно предмостие за превземане на ключови сектори от икономиката.
    Е, завзеха ги. После се скараха.
    По-силните се разправиха с банката, като я ошушкаха (с действието/бездействието на същите политици) и фалираха за сметка на бюджета. По-слабият - Цв.Василев - просто разпродава дела си, докато не са му го взели.
    И никой не се интересува тия стратегически отрасли в чии ръце отиват, новите собственици какви намерения имат!

    Нередност?
  • 8
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 5
    • + 59

    Цветан е бита карта и просто го байпасират. То се виждаше от километри, че беше назначен милионер. Нямаше качествата за бизнесмен. Трябвал българин за лице, за да не буди подозрение. Поредният предател на България.

    Нередност?
  • 9
    oanes avatar :-|
    oanes
    • - 31
    • + 16

    Прокопиев и Пеевски и сие отново в битка за собственоста на КТБ т.е. на вложителите в КТБ. Какво ли няма да измислят родните бандити, особено когато чувстват, че плячката може да им се измъкне. Видите ли, голямото плускане на комплотаджийте е застрашено и страшният вой на хишната им алчност избива по вестниците им. Поради тези алчна пасмина и мутринско-олигархичният строй установил се в българия, инвеститорите бягат през глава за да спасят инвестицийте и собственоста си. Разбирам да сме изградили европейска правова държава с удоволствие ще критикувам руснаците, но сега като знаем, че този модел на олигархично --мутринска организация е копиран от тях ме прави засрамен, защото плюейки тях, практически плюем себе си. Хем сме Руско копие, хем нагаждачески и лицемерно се правим на европейци. Просто нямаме сили на достойните почтени хора да преборим мафията и заживеем по европейски в техен социален тип правова държава.

    Нередност?
  • 10
    oanes avatar :-|
    oanes
    • - 21
    • + 15

    Абе хора, дайте да подарим активите на КТБ, на корпорацията от комплотаджий изразена най-вече в лицата Пеевски, Прокопиев, Борисов, Горанов, Доган и компания, за да заглъхнат медийните им рупори. В действителност това е собственост на гражданите вложили парите си в банката и успокоявани от БНБ за тяхната недежност и сигурност. Практически битката е за собственост на вложителите. Като цяло наново и за кой ли път се ограбват граждане на тази страна от собствената й държава. Няма такава държава в Европа. Жевем по модела на Руснаците, а бърборим уж по европейски. Кого лъжем Г-да.

    Нередност?
Нов коментар