🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Левове от Евро се измъкват

Съдът запорира 100 000 на бившия шеф на следствието Петьо Петков

   ©  красимир юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийският апелативен съд (САС) е запорирал вземания до 100 000 лева на бившия шеф на столичната следствена служба Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. Мярката е като обезпечение на иск за неимуществени вреди за същата сума от непозволено увреждане, който съденият и оправдан за подкуп съдия Петър Сантиров е завел срещу Петров в Софийския градски съд (СГС). Запорът е бил допуснат и на първа инстанция през май от СГС. Петров е обжалвал това пред Апелативния съд, който е отхвърлил почти всички доводи на Петров.

Следователят Петров беше основен свидетел срещу Сантиров в делото. В решението си за оправдаването но Петър Сантиров върховните съдии записаха, че делото "Цонев-Сантиров-Попов" е "емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение".

ВСС "спаси" следователя през април, когато той пожела да напусне съдебната система. Впоследствие правосъдният министър Христо Иванов обжалва решението пред ВАС, за да може да бъде потърсена дисциплинарна отговорност на Петров.

Наскоро ВАС окончателно отказа да спре освобождаването на Петров, който ще получи и 18 заплати за прослужени години. Отскоро той се записа в Адвокатската колегия във Видин.

Източници на "Капитал" от прокуратурата разказаха, че Петьо Петров е настоял обезщетението му да бъде преведено не по негова банкова сметка, а по тази на брат му - прокурорът от Софийска градска прокуратура Емил Петров. От края на 2011 г. Емил Петров е командирован от Районната прокуратура във Враца в Софийска градска прокуратура (СГП), където продължава да работи и днес. Там той наблюдава ключови разследвания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lollymajik avatar :-|
    michael
    • + 3

    как ще превеждат парите по сметка на брат му ???!!!!

    къде го има това???

    хайде сега и Сметната палата да влезе в играта, как така прокуратурата изплаща пари по някакви сметки, който не са на лицата на които следва да се изплатят пари и после и АДФИ , и след това прокурорите да си осъдят счетоводството

    е то бива то може ама това е разграден двор от хора, които са забравили кое е правилно а ниеочакваме да пролагат ЗАКОН

    Нередност?
Нов коментар