🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът запорира 100 хил. лв. на Петьо Петров-Еврото

   ©  красимир юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийският апелативен съд (САС) е запорирал вземания до 100 000 лева на бившия шеф на столичната следствена служба Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото. Запорът е за обезпечение на иск за неимуществени вреди за същата сума от непозволено увреждане, който съденият и оправдан за подкуп съдия Петър Сантиров е завел срещу Петров в Софийския градски съд (СГС), съобщава "Правен свят". Определението може да бъде обжалвано. Запорът е бил допуснат и на първа инстанция през май от СГС. Петров е обжалвал това пред апелативния съд, който е отхвърлил почти всички доводи на Петров.

ВСС "спаси" следователя през април, когато той пожела да напусне съдебната система. Впоследствие правосъдният министър Христо Иванов обжалва решението пред ВАС, за да може да бъде потърсена дисциплинарна отговорност на Петров.

Повод за такава даде именно окончателната оправдателна присъда на Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов по обвинение в подкуп. В решението си върховните съдии казаха, че поведението на основния свидетел - Петьо Петров, е емблематичен пример за провокация към подкуп.

Наскоро ВАС окончателно отказа да спре освобождаването на Петров, който ще получи и 18 заплати за прослужени години. Отскоро той се записа в Адвокатската колегия във Видин.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал