🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато Хан говори, как ехото не глъхне

Интервю на "Капитал" обиколи македонските медии, рикошира в Брюксел и се върна в София

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Пак ще кажа, за нас решаващото е изборите да се случат по честен, прозрачен и демократичен начин. Не е важно дали всички ще участват, важно е качеството на избирателния процес." Това изречение на еврокомисаря по политиката за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан от негово интервю в "Капитал" предизвика бълбукане в македонското предизборно блато и в продължение на няколко дни обикаля като по развален телефон между Скопие, Брюксел и София.

Всичко започна на 26 януари, когато публикуваното четири дни по-рано интервю избухна в македонските медии. Потърсена за коментар от тях, говорителката на Хан Мая Коциянчич влезе в обяснителен режим и заяви, че думите са извадени от контекст и няма промяна в позицията на Европейската комисия, а именно, че "приветства първите стъпки на опозицията да остане ангажирана" и "конструктивното сътрудничество на всички партии е единственият начин за осигуряване на честни и демократични избори".

Реакцията от Брюксел върна топката в София, където издания със специфичен жълт оттенък гръмнаха: "Еврогаф! Говорителката на комисаря Хан опровергава "Капитал"! Всъщност в разговор с журналиста, взел интервюто, Коциянчич поясни, че няма никакви претенции към "Капитал", нито пък има съмнения, че въпросното изречение, по което журналисти и политици в Скопие не спират да се упражняват, е предадено точно.

Проблемът според нея е в начина, по който то е интерпретирано в македонските медии. След това обяснение интригата в Скопие продължи със заглавия от типа: "Изявата на комесарот Хан - погрешно пренесена или сепак не", "Хан го изгуби кредитот, ни "Капитал" и "Jоханес Хан: Изваден или изгубен во контекстот?". А македонският контекст остава такъв, че човек лесно може да се изгуби в него, и дори да иска, трудно може да бъде изваден.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nik34 avatar :-|
    nik34
    • - 2
    • + 2

    Вашите изрази като "бълбукане в македонското предизборно блато" не издават особено европейско отношение към съседната република. Много добре знаете, че претенциите на опозиционните медии в Скопие са към комисаря по разширяването, а не към "Капитал" (с някои редки изключения).

    Чест прави, че вие направихте това интервю и публикувахте без цензура истинските мисли на Йоханес Хан - други части от същото интервю са не по-малко важни и дори скандални. Обаче достойната и европейска позиция в случая не е да се прилепвате за комисаря - който, доколкото зависи от него, дава рамо на режима на Груевски. Слава Богу, въпреки формалната му позиция, не той е човекът, който определя отношението на ЕС (още по-малко на неговите членки или на НАТО) към дълбоката криза, в която е изпаднала Република Македония.

    Нередност?
Нов коментар