🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Йоханес Хан: Страните в ЕС или ще плуват заедно, или ще потънат поединично

Комисарят по разширяването на ЕС на десетата годишна среща на бизнеса с правителството на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Щом България е способна да усвоява такъв изключителен процент, почти 100% от европейските фондове, значи е способна да се справи с почти всичко и да бъде стабилизиращ фактор в региона." Това беше една от похвалите към страната, които отправи еврокомисарят по политиката за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан в изказването си на десетата годишна среща на бизнеса и правителството, организирана от "Капитал". И добави, че това се случва във време, когато Балканите и цяла Европа са обхванати от няколко кризи, които засилват несигурността и изискват сътрудничество.

На този фон България изпъква не само с изключителната работа по отношение на еврофондовете, но и с макроикономическата стабилност, която може да бъде пример както за кандидатите за влизане в ЕС, така и за старите членки, отбеляза Хан.Той посочи, че много страни на Балканите все още имат проблеми с върховенството на закона и въпреки някои успехи в битката с организираната престъпност копрупцията остава широкоразпространена и за изкореняването й е нужна силна политическа воля. Без да работят по тези фундаменти, за държавите в региона ще бъде трудно да постигнат икономически растеж и да привличат инвестиции.

Един от приоритетите на Европейската комисия по отношение на Западните Балкани е свързаността, отбеляза Хан. В това отношение важни са газовите интерконектори, включително този между България и Сърбия. Еврокомисарят се пошегува, че в кабинета му виси начертана на ръка от премиера Борисов карта на магистралите и затова е сигурен, че свързаността е приоритет и за България.

Забавянето на решенията в ЕС по бежанската криза се отрази в региона, призна Хан. Безпрецедентната миграция е основното предизвикателство пред ЕС в момента, с което никоя държава не може да се справи сама. "Трябва или да плуваме заедно, или да потънем поотделно," каза еврокомисарят. Това изисква бързо засилване на охраната на външните граници на ЕС, което не може да чака до лятото, а трябва да бъде договорено още февруари-март. "Като комисар за региона ще се погрижа той да не стане паркинг за мигранти, заседнали тук, защото не могат да стигнат до страните на Запад заради затворените им граници," каза Хан. Той добави, че когато конфликтите, от които идващите тук хора бягат, бъдат разрешени, ще бъде най-добре те да се върнат и да помогнат за възстановяването на страните си. "Европа трябва да финансира това и то ще бъде по-евтиното решение, отколкото да останат тук," каза еврокомисарят. Затова е важно ЕС да помага и на съседните на конфликтните зони държави.

Европа няма друг избор, освен да се справи заедно с всички кризи. В противен случай ще изгуби позициите си в глобалната надпревара с новоизгряващи световни сили. "Ако не сме единни сме изгубени или в най-добрият случай ще се превърнем в един гигантски Дисниленд," обобщи Хан.

 

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vxa15365434 avatar :-|
    Ликующий
    • - 4
    • + 1

    Никой няма да потъне освен работното място на господина...

    Нередност?
Нов коментар