Адам Глапински е новият гуверньор на полската централна банка

Близките му връзки с премиера Ярослав Качински пораждат опасения сред инвеститорите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Номинираният за следващ гуверньор на полската централна банка Адам Глапински идва с препоръките на предшественика си и има богат професионален опит. От това доколко ще е в състояние да противостои на старите си връзки с приятели по върховете на полската политика обаче може да зависи цялостният тон на паричната политика на страната, пише Bloomberg.

В началото на май полският президент Анджей Дуда посочи Глапински като човека, който да управлява Narodowy Bank Polski (NBP) до 2022 г. И въпреки коментарите на досегашния гуверньор Марек Белка, че избирането му е "продължаване" на водената до момента политика на централната банка, близките връзки на Глапински с лидера на полската управляваща партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински и с други водещи фигури в партията карат някои инвеститори да бъдат нащрек.

"Пазарите вероятно са притеснени от ПиС в по-малка степен, отколкото би трябвало да бъдат", твърди базираният в Лондон инвестиционен мениджър от GAM UK Пол Макнамара. "Има вероятност от Глапински да бъде поискано да прави необичайни неща", посочва той.

Изборът на 66-годишния преподавател по икономика и член на съвета по парична политика към NBP през последните шест години начело на институцията се смята за компромисен вариант в страната, която е изправена пред най-сериозните политически катаклизми в историята си от падането на комунизма преди повече от четвърт век насам, отбелязва Bloomberg. Номинацията му е отражение и на усилията в посока възстановяване на известно спокойствие на пазарите в Полша в навечерието на кредитната оценка на международната агенция Moody's Investors Service, след като S&P Global Markets изненадващо понижи рейтинга на страната през януари.

Макар и в коментарите си Глапински да защитава независимостта на централната банка, която е "дълбоко вкоренена" и няма да се поддаде на политически натиск, тези твърдения ще бъдат подложени на изпитание в случай на призиви от страна на стари приятели. Номинираният за нов гуверньор икономист в миналото е работел в тясно сътрудничество с Качински, който в момента е най-влиятелният човек в полската политика. Той е един от шепата приближени, които съосновават партията на Качински "Централен алианс", която през 2001 г. се трансформира в ПиС. Глапински се радва на подкрепата и на Белка, който е единственият поляк, заемал постовете на централен банкер, премиер и финансов министър на страната.

Представители на ПиС призовават за повече "сътрудничество" с централната банка, за да се ускори икономиката, като преди дни зам.-премиерът Матеуш Моравиецки говори за даване на "по-съвременни" инструменти за провеждане на парична политика на институцията, припомня Bloomberg.

"В коментарите си Глапински по-скоро не изглежда склонен да разхлаби паричната политика в условията на умерено бърз икономически растеж. Когато обаче застане начело на NBP, ще стане по-миролюбиво настроен", смята главният икономист на Credit Agricole във Варшава Якуб Боровски, според когото новият гуверньор ще предприеме понижение на лихвените проценти още през юли.