🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Става ли Полша неудобен партньор за ЕС и САЩ

Ако се съди по последната драма с опитите за подчиняване на Конституционния съд, отговорът все повече клони към "да"

Правителството на Беата Шидло е поело курс към сблъсък с Брюксел
Правителството на Беата Шидло е поело курс към сблъсък с Брюксел
Правителството на Беата Шидло е поело курс към сблъсък с Брюксел    ©  Reuters
Правителството на Беата Шидло е поело курс към сблъсък с Брюксел    ©  Reuters

Eдна страна, която е в сърцето на европейския проект и която има големи ползи от членството си в ЕС, напоследък буди тревоги в Брюксел. А това е лоша новина за несмогващия да се справи с толкова кризи наведнъж съюз.

С всеки изминал ден опасенията за курса на Полша при консервативното и евроскептично правителство, дошло на власт през октомври и засилило хватката си над медиите и други институции, стават все по-големи. В ролята на новото лошо момче в ЕС (след унгарския премиер Виктор Орбан) е Ярослав Качински, който официално е просто лидер на управляващата партия "Право и справедливост", но всъщност е считан за кукловода зад президента Анджей Дуда и премиера Беата Шидло. И въпросът е следва ли Варшава примера на Будапеща при превръщането си в неудобен партньор за Брюксел. Ако се съди по последната полска драма, този път с опитите за подчиняване на Конституционния съд, отговорът все повече се приближава към "да".

Какво значат някакви си закони

Полските управляващи категорично отхвърлят критиките, че погазват върховенството на закона. Тези притеснения се увеличиха след дългоочакваното заключение на Венецианската комисия - консултативен орган на Съвета на Европа, че "Право и справедливост" отслабва ефективността на Конституционния съд, което подкопава демокрацията и човешките права. "Варшава трябва да уреди конституционната си криза, като уважи решението на своя Конституционен съд", казва Венецианската комисия. Генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд пък посочва: "Това заключение ни дава основите за влизането в диалог с Полша, каквато цел ще следвам, когато посетя Варшава в началото на април."

Накратко драмата е следната – Конституционният съд отхвърли новите правила за дейността му, приети от правителството, а то от своя страна обяви, че няма да се съобрази с това решение. "Ограничаването на способността на съда да работи независимо и задълбочено противоречи на полската система и не може да бъде толерирано", заяви съдия Станислав Биернат при обявяването на решението след двудневно заседание. Той визира решението на управляващите да се увеличи броят на съдиите в Конституционния съд, необходими за валидност на отсъждането, както и да се промени редът на разглеждането на делата. Всичко това затруднява съдиите да оспорват правителственото законодателство.

Заключението на Венецианската комисия не е законово обвързващо, но има тежест пред Европейската комисия (ЕК), която започна разследване за спазването на върховенството на закона в Полша. На теория то може да доведе до отнемане на правото на глас на страната в Съвета на ЕС. ЕК заяви, че ще разгледа заключението на Венецианската комисия през април. Налагането на наказателни мерки обаче не е много вероятно, тъй като всяка държава, например Унгария, може да наложи вето.

Венецианската комисия също така ще прегледа наскоро коригирания закон за наблюдението в Полша, който разширява достъпа на властите до дигитални данни и разхлабва законовата рамка, ограничаваща наблюдението от страна на органите на реда. Правозащитни групи описаха закона като "значителен удар по човешките права", но правителството твърди, че промените са необходими, за да бъде успешна борбата с тероризма. Полският омбудсман, цитиран от Reuters, заяви, че ще оспори тези мерки в съда. Според него части от законодателството, които позволяват наблюдението да бъде удължавано до 18 месеца, да се ограничи съдебният контрол и да се увеличи обхватът на потенциалните цели, са неконституционни. Заключението на Венецианската комисия по въпроса се очаква на 10 юни.

Конституционен блокаж

Засега решение на полската конституционна криза не се задава, тъй като нито правителството, нито неговите опоненти показват някакви признаци, че ще отстъпят, твърди професорът по политически науки от University of Sussex Алекс Шчербяк. А така ситуацията, която и без това вече дълбоко поляризира полската политическа сцена, може да навлезе в нова, по-опасна фаза и да доведе страната до законова парализа. "Конституционната криза е част от политическа промяна, което се случва в Полша, и отразява смяна на подхода към Европа. ЕС вече е дефиниран повече като риск, отколкото като възможност и това е нещо напълно ново в полската история от последните 25 години. Тази нелиберална промяна създава големи проблеми на Полша в отношенията с Брюксел, но също така и с Вашингтон. Критиките, идващи от американците, са много ясни и напрежението се покачва", казва пред "Капитал" Пьотр Бураш от варшавския офис на Европейския съвет по външна политика (ECFR).

"Сегашната криза е доказателство за нелибералните възгледи на Качински относно демокрацията, които споделя със своя приятел Орбан. ЕС и САЩ не могат да оставят това така, тъй като правителството премина червената линия", пише в анализ на New York Times. Но в момента управляващите в Полша се радват на пълния контрол над страната, тъй като президентът Анджей Дуда също е от "Право и справедливост". Консервативната партия твърди, че разполага с легитимност да отстоява независимостта на Варшава от Брюксел и да преправя законите спрямо традиционните полски ценности. Поддръжниците на правителството казват, че опозицията се състои от корумпирани посткомунистически класи, които са против радикалното преобразяване на държавата и въвеждането на социално-икономически реформи. Те обвиняват опонентите си в липса на патриотизъм и обрисуват Брюксел като откъснат либерален елит.

Подкрепата за управляващите е около 37%, което е с почти 20 процентни пункта повече от опозицията и е малка промяна в сравнение с резултата от октомври. Но десетки хиляди редовно участват в протести срещу това, което смятат за авторитарни залитания на правителството. "Право и справедливост" обаче има отговор: "Демокрацията е в много добра форма. Има демонстрации, срещи, протести. Не изпращаме полицията с куршуми срещу хората. На тях им е позволено да изразяват гледната си точка", твърди висш партиен представител пред полските медии. Същевременно антиимигрантската позиция на "Право и справедливост" вече се сблъска с тази на ЕК. След атентатите в Брюксел Варшава заяви, че няма да спази ангажиментите си относно приема на бежанци заради безопасността на поляците. "Двадесет и осем членки на ЕС се съгласиха да разрешат проблема чрез разселване. Но казвам много ясно, че не виждам възможност в този момент имигранти да дойдат в страната", посочи премиерът Беата Шидло.

Тревога и във Вашингтон

Едно нещо е безспорно - "Право и справедливост" са много чувствителни стане ли въпрос за мнението на Америка, която Варшава смята за най-важния си съюзник. А според анализ на Politico Вашингтон също е сериозно разтревожен от конституционната криза и вижда Полша като все по-голям проблем. Пред изданието висш американски представител коментира: "Искаме да се уверим, че Варшава продължава по пътя на демокрациите и на върховенството на закона. Венецианската комисия повдига въпроси за разделението на властите и за предприети от управляващите стъпки, които може да са несъвместими с демократичните норми. Очевидно това е нещо, което САЩ наблюдават внимателно." Миналия месец трима американски сенатори изразиха опасенията си за състоянието на демокрацията в Полша. Тогава поддръжници на "Право и справедливост" заявиха, че става въпрос за погрешно информиране от страна на врагове на правителството.

Зачестяват обаче спекулациите, че ситуацията може да има отражение върху предстоящата среща на НАТО във Варшава през юли, по време на която поляците ще настояват за постоянно разполагане на натовски войски в страната, които да респектират Русия. Според Павел Ковал, който е бил зам.-министър на външните работи при предишното управление на "Право и справедливост", но е напуснал партията, бъдещите бази на НАТО в региона сега могат да отидат в други страни като Естония и Латвия.

Въпреки че представители на американската администрация не крият притесненията си от конституционната криза, поне засега те не свързват категорично ситуацията с предстоящата среща на НАТО. Но дори и тезата, че случващото се в Полша ще се отрази на връзките със Вашингтон, да е пресилена, все пак не е изключено конституционният блокаж да повлияе на авторитета на Варшава в случаите, в които отправя своите искания. А тя иска доста неща – основно пари от Брюксел и защита от НАТО.

Според проф. Томаш Гросе от Варшавския университет ситуацията в Полша не е толкова драматична. "ЕС може да сключи сделка с Турция (споразумението за облекчаване на имигрантския поток към Европа – бел. ред.), която е много далече от демократичните принципи. Така че практически Брюксел може да си сътрудничи със страни с авторитарни тенденции, без да се двоуми. А Полша може и да има сериозни конституционни проблеми, но има демократични основи. И не мисля, че пречката в отношенията с ЕС ще е толкова голяма, въпреки че ще има някои проблеми", казва Гросе пред "Капитал".

Докато повечето поляци продължават да подкрепят членството в съюза, не са малко и тези, които не одобряват намесата на Брюксел във вътрешните работи на страната. И много полски коментатори смятат, че съдбата на правителството в по-голяма степен ще зависи от това дали ще успее да изпълни щедрите си социални обещания.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 21

    От многословните цитати на никому непознати "авторитети" и помежду им оплетените обяснения на авторката, за човек, който не следи какво се случва в Полша, по-ясно няма да му стане. И не това е целта.

    Целта на политкоректната към Брюксел дописка е да тегли изводите ви в една определена посока - колко лоши неща прави полското правителство и онзи Качински!

    Нещата, разбира се, могат да получат и друг прочит.
    На парламентарните избори през октомври м.г. дясната партия Право и справедливост (ПС) с председател Ярослав Качински побеждава управляващата партия Гражданска платформа (ГП) на сегашния евроначалник Доналд Туск, има мнозинство в Сейма и съставя правителство начело с Беата Шидло.
    ПС печели гласовете на болшинството полски граждани с програма за увеличаване на доходите. Завишаване на тедските вадбавки със 120 Е, повишаване на необлагаемия доход, вдигане на минималното почасово заплащане на 3 Е, безплатни лекарства за хората над 75 г, намаляване на пенсионната възраст от приетите по време на управлението на Туск 67 г. на 65 г за мъжете и 60 за жените.

    Дисконфортът в отношенията Туск - Качински е стар и много коментиран в Полша, но е непознат в България. След загубата на Гражданска платформа председателят на ЕП Доналд Туск използва всячески лидиращото си положение, за да натрива носа на своя политически противник Качински.
    Чашата окончателно преля, когато Качински в началото на годината се срещна със сатанизирания унгарски премиер Виктор Орбан и установи единомислие в евроскептицизма.
    Една от реакциите бе, че доминираният от назначени по време на управлението на ГП съдии Конституционен съд започна да отхвърля като противоконституционни решения на МС.
    Парламентарното мнозинство на ПС с 235 гласа "за" срещу 181 "против" приема поправка в Закона за Конституционния съд, че КС ще взема решения само с квалифицирано мнозинство - 2/3 от 15-членния си състав. Не с 8, както дотогава, а с цели ...10 гласа...

    Това европлутократите разтръбяват като посегателство срещу върховенството на закона, а малочислените митинги - като многохилядни протести.

    Изложих известни и неоспорими факти и на тяхно основание развих теза, противна на тази на авторката.
    Вие преценете откъде научихте повече и коя теза ви звучи по-достоверно.
    Поздрави.



    Нередност?
  • 2
    iskamdaseizrazia avatar :-|
    iskamdaseizrazia
    • - 2
    • + 7

    И какво сега, и на тех ли ще им спретнете един Майдан? Понички, прегръдки на полицаи, бялото пиано...

    Нередност?
  • 3
    razlichen123 avatar :-|
    razlichen123
    • - 1
    • + 12

    Истината е, че Полша е много по свободолюбива и независима от нас. Не се съобразяват с Европа и си гледат интересите. Така и трябва да бъде.
    Кога и нашите управляващи ще станат, като тях?

    Нередност?
  • 4
    t3eo avatar :-|
    t3eo
    • - 3
    • + 10

    Толерастите никога няма да им простят, че мислят първо за страната си вместо да приемат тълпите орки. Тази безумна и безмислена т.нар.дописка е доказателство за това

    Нередност?
  • 5
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 4
    • + 7

    Абе хора - какво заглавие сте сложили само ? Удобен(неудобен) на ЕС и САЩ. Ние, както и поляците да не живеем да сме удобни на Ес и Сащ. Да се правим на удобни да ни потупат по рамото, и да ни подхвърлят по някоя коричка хляб.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 9

    Пропуснах в #1 да спомена един несъществен, но за мен много силен момент: от залата на Сейма, от кабинетите на министрите, от залите за пресконференции, от всякакви държавни и общински сгради е махнато знамето на ЕС.
    Вее се само полският национален флаг.

    Нередност?
  • 7
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • + 3

    Ами те , тия сини байраци нещо много избеляха. Гледам един подобен парцал се вее и на централата на Муун на улица Бенковска .Води се Посолство на мира , ама байракът му не е на Муун или на някой си Мир , а на ЕС. и до него - българското знаме. Какво общо има Муун с България , не е ясно.

    Нередност?
  • 8
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    От къде идват 37% подкрепа? Очевидно партиите, които са традиционни за Европа не осъзнават, как със политиката си за минаване по линията на най-малко съпротивление отвращават хората. Много скоро ще дойде време, в което половината държави в Европа ще имат такива правителства. Хората просто си искат държавата, а не двулично наложени принципи, които водят до големи проблеми.

    Нередност?
  • 9
    xyha avatar :-P
    xyha

    Първо Унгария , сега Полша , скоро и източна Германия :-) За гърците - те са си по-право в кюпа .

    Нередност?
Нов коментар