"Hilton София" сменя изпълнителния си директор

Кристоф Глазер поема ръководството на хотела

Новият изпълнителен директор на Hilton Sofia е германецът Кристоф Глазер.
Новият изпълнителен директор на Hilton Sofia е германецът Кристоф Глазер.
Новият изпълнителен директор на Hilton Sofia е германецът Кристоф Глазер.
Новият изпълнителен директор на Hilton Sofia е германецът Кристоф Глазер.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кристоф Глазер е новият генерален директор на луксозния софийски хотел Hilton. Германецът заменя на поста Щефан Райтер, който след 4 години и половина като управител на "Hilton София" заминава за Казахстан, където поема откриването на нов хотел от веригата.

Глазер има 20-годишна кариера в хотелиерството, като последно е директор на Hilton Bonn. Под неговото управление хотелът е отворил нови два ресторанта и е лидер в обслужването на клиенти.

"За мен е истинско удоволствие да се присъединя към екипа на Hilton Sofia. Ще продължаваме да отстояваме репутацията на хотела като място, което предлага отлично качество и обслужване, и като домакин на разнообразни събития и бизнес срещи", казва новият мениджърът по повод назначението му. В досегашния си професионален път в рамките на световната хотелиерска верига Hilton той е работил за марката в Мюнхен, Цюрих и Сан Франциско.

Софийският обект от веригата беше завършен през 2001 г., като тогава беше сключен 20-годишен договор за ползване с веригата Hilton. Оттогава собствениците на петзвездния хотел се сменят няколко пъти, последният от които беше в края на 2015 г.

Тогава основателите на пловдивската "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров купиха хотела от собственика на БТК Спас Русев през фирмата "Галакси инвестмънт груп". Цената на сделката не беше обявена, но през 2013 г. Русев придоби хотела срещу 24 млн. евро от изпадналата в тежко финансово състояние ирландска компания Quinn Group.

Още при влизането на Русев като собственик придобиването беше частично финансирано със заем от 2.5 млн. евро, предоставен на бизнесмена от строителна фирма на Антон Щерев и Атанас Петров.

Спас Русев е партньор със собствениците на "Винпром Пещера" и в друг висококласен софийски хотел, Radisson Blu. От тази година петзвездният хотел вече е Intercontinental.

Бизнесът на висок клас хотели в столицата расте през последните години, а се очаква председателството на България догодина допълнително да увеличи приходите. През 2015 г. приходите на "Hilton София" са 15.3 млн. лв., а общият оборот на висококласните хотели в столицата е 162 млн. лв. В тази сума са включени и постъпленията от допълнителни услуги като ресторанти, конферентни центрове и др. През 2016 г. се отчита ръст от 33 млн. лв., който се очаква да се запази и за 2017 г.