Основателите на "Винпром Пещера" купуват столичния Hilton

Софийският хотел беше придобит преди 2 години от бъдещия собственик на БТК Спас Русев

През 2013 г. цената на Hilton беше 24 млн. евро. Тогава хотелът имаше приходи от 13.4 млн. лв. Миналата година са увеличени до 14.5 млн. лв.
През 2013 г. цената на Hilton беше 24 млн. евро. Тогава хотелът имаше приходи от 13.4 млн. лв. Миналата година са увеличени до 14.5 млн. лв.
През 2013 г. цената на Hilton беше 24 млн. евро. Тогава хотелът имаше приходи от 13.4 млн. лв. Миналата година са увеличени до 14.5 млн. лв.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
През 2013 г. цената на Hilton беше 24 млн. евро. Тогава хотелът имаше приходи от 13.4 млн. лв. Миналата година са увеличени до 14.5 млн. лв.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Русев контролира и друг петзвезден хотел в София - Radisson Blu, като и там има заем от "Галакси".

Пловдивската компания за недвижими имоти "Галакси инвестмънт груп", която е собственост на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров, иска да купи столичния хотел Hilton. Това става ясно от подадено пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) искане за разрешение на сделката.

Преди две години петзвездният хотел беше придобит от Спас Русев, но от миналата година се води собственост на регистрираната в Лихтенщайн "Расасо анщалт" през българско дружество. Сделката съвпада по време с придобиването на Русев на значително по-голям актив - БТК. Цената на хотела не се съобщава, като от купувача коментират само, че ще финансират покупката с банкови заеми. Промяната не е изненадваща, тъй като още при предходната покупка на Hilton Русев ползва финансиране от дружеството на Щерев и Петров.

Хотелски връзки

Смяната в собствеността на Hilton е втората поред само в рамките на две години. През есента на 2013 г. петзвездният хотел беше купен от Спас Русев от изпадналата в тежко финансово състояние ирландска компания Quinn Group. Платената тогава цена беше 24 млн. евро, което направи сделката най-голямата на имотния пазар за 2013 г. Няколко месеца по-късно, през пролетта на 2014 г., собствеността беше формално прехвърлена в регистрираната в Лихтенщайн "Расасо анщалт". Тя е и компанията, върху която в момента "Галакси инвестмънт груп" иска да придобие контрол.

Връзката между основателите на "Винпром Пещера", Спас Русев и столичния хотел обаче започва още при смяната в собствеността преди две години. От публикувани в Търговския регистър документи в началото на 2015 г. става ясно, че през септември 2013 г. строителната компания на Щерев и Петров е отпуснала заем от 2.5 млн. евро на основаната от Спас Русев компания "Глобъл пропъртиз лимитид (България)". С тези средства е било финансирано плащането на първоначалния депозит по сделката за покупка на хотела от дотогавашните му ирландски собственици. Впоследствие "Глобъл пропъртиз лимитид (България)" е придобита от офшорното дружество.

Върху дружеството - собственик на хотела, има седем залога върху търговското предприятие - в полза на Пощенска банка и дъщерната й компания "И Ар Би лизинг". Има и залог на дружествен дял отпреди две години, като залогодател е Спас Русев. Неговият син Евгени е управлявал хотела до средата на миналата година. Спас Русев не бе открит за коментар.

Финансиране от групата на "Винпром Пещера" беше използвано и при друга от покупките на Спас Русев в имотния сегмент – тази за петзвездния софийски хотел Radisson Blu. От документи в Търговския регистър се вижда, че през 2012 г. компанията собственик "Интерхотел гранд хотел София", чийто представител е синът на Спас Русев – Евгени Русев, е получила кредит от 3 млн. евро от "Галакси пропърти груп", като според отчета й за 2012 г. средствата са предназначени за покриването на капиталови разходи и продължаването на реконструкцията на хотела. На следващата година по силата на договор за цесия част от задължението е прехвърлено към дружеството "Глобал мениджмънт корпорейшън".

Още хотели към морската група

При покупката на Hilton преди две години от "Галакси" посочиха, че договорните им отношения със Спас Русев са единствено в областта на проджект мениджмънта и консултирането на реконструкцията на Radisson Blu. Сега обаче се вижда, че връзките са по-дълбоки. В отговор на изпратените от "Капитал Daily" въпроси за мотивите за покупката на Hilton и цената на сделката от "Галакси инвестмънт груп" коментираха, че навлизането в сектор градски хотели е "логична стъпка в развитието на компанията".

Пловдивската строително-инвестиционна група вече има опит в туристическия сектор, като в портфолиото й от хотели и ваканционни комплекси влизат Royal Beach Barcelo, Royal Sun, Oasis VIP Club и Majestic Beach Resort в Слънчев бряг. Другият фокус на дружеството е в Пловдив, където има жилищен и офисен проект. Според консолидирания отчет на групата тя има 36 млн. лв. приходи през миналата година и печалба от 1.9 млн. лв. Активите са оценени в баланса на 230 млн. лв. Извън "Галакси" Щерев и Петров контролират "Агрион" (втория по големина собственик на земеделска земя в страната), производителя на алкохол "Винпром Пещера" и на цигари "КТ интернешънъл".

От купувача не разкриват цената на сделката, но посочват, че ще финансират придобиването с банкови заеми. "Плановете ни по отношение на Hilton - София, включват запазването на търговската марка и развитието на безспорно успешния бизнес модел на хотела", казват още от "Галакси инвестмънт груп". Хотелът се управлява по силата на 20-годишен договор с веригата Hilton, който бе подписан при завършването му през 2001 г. Новият собственик възнамерява да запази и досегашния мениджърски екип.

Според финансовия отчет за 2014 г. приходите на Hilton са били 14.49 млн. лв. при 13.36 млн. лв. година по-рано. Печалбата за годината пък се е удвоила – до 2.18 млн. лв. при отчетени 1.04 млн. лв. за 2013 г.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krastitel avatar :-P
    krastitel
    • - 1
    • + 50

    акцизната политика на държавата по отношение на алкохола и цигарите, както и удобно спящите регулатори КФН и КЗК реално улесняват "сделките" с БТК, ФК Левски, Хилтън, Булгартабак, и т.н.
    ще има още и монополът на задкулисието се увеличава, но с нашите пари
    така че зависи от нас, не от батман ...

    Нередност?
  • 2
    karen_walker avatar :-|
    karen_walker
    • - 7
    • + 52

    Сравнен с истинските петзвездни хотели на Запад, софийският Hilton в момента прилича повече на мотел, отколкото на луксозен хотел.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    val1320 avatar :-P
    val1320
    • - 1
    • + 30

    Навярно в проспектите ще се рекламира като “Hilton-Пещерска гроздова"

    Нередност?
  • 4
    bladezone avatar :-P
    Sp
    • + 34

    Ветко, Русев, Пещаците...
    Клонингите атакуват!

    Нередност?
  • 5
    subaru avatar :-P
    subaru
    • + 22

    Ню Отани - Кемпински - Зографски - Маринела, Хилтън - ........

    Нередност?
  • 6
    frankzappa avatar :-|
    Frank Zappa
    • + 28

    Милиционерите се прегрупират...

    Нередност?
  • 7
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 5

    Бумкеле леле.

    Нередност?
Нов коментар