🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оливър Рьогл влиза в ръководството на банковата асоциация

Главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк заменя в управителния съвет на организацията Светослав Гаврийски от Алианц банк - България

Оливър Рьогл    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Австрийският банкер Оливър Рьогл влиза в управителния съвет (УС) на Асоциацията на банките в България (АББ). Той беше избран за член на ръководния орган от проведеното във вторник общо събрание на организацията, като наследява на поста главния изпълнителен директор на Алианц банк Светослав Гаврийски.

Рьогл е председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк от август 2013 г. В българската дъщерна банка на австрийската Raiffeisenbank International той дойде от Сърбия, а преди това е работил и в дъщерното й дружество в Русия.

Освен за назначаването му за член на УС на банковата асоциация членовете й гласуваха и за продължаването на мандатите на зам.-председателя й Виолина Маринова (Банка ДСК) и на членовете Левон Хампарцумян (Уникредит Булбанк), Георги Константинов (Централна кооперативна банка) и Петя Димитрова (Пощенска банка). За втори тригодишен мандат като членове са преизбрани главните изпълнителни директори на Банка Пиреос - България, Емил Ангелов и на Обединена българска банка Петър Андронов, който беше избран отново и за председател на УС на АББ.

---------------------------------------

Още назначения накратко

Председателите на Фондация "ИКТ клъстер" Петър Статев (вляво) и на "ИКТ клъстер Бургас" Петко Георгиев са първите мениджъри на новосъздадената Федерация на ИКТ клъстерите за цифрово бъдеще на България. Организацията ще работи за развитие на иновациите, дигиталните технологии и българския бизнес от сектора на информационните и комуникационните технологии. Първата й задача ще е да окаже експертна подкрепа на законодателната инициатива за осигуряването на квалифицирани специалисти за българския ИКТ сектор, съобщават от федерацията.
Даниел Киряков е новият мениджър "Комуникации" на Американската търговска камара в България (AmCham). Той ще отговаря за развитието на отношенията с вътрешни и външни публики на организацията, която работи за засилването на бизнес връзките между България и САЩ и насърчаването на инвестициите и търговския обмен между двете страни. Киряков има над 12-годишен опит в комуникационния сектор, като кариерата му досега преминава през компании като "Енел Марица-изток 3", "КонтурГлобал Марица-изток 3" и браншови организации като Българската минно-геоложка камара. Понастоящем е член на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) и на Европейската асоциация на комуникационните директори.
Жаклин Цочева става директор "Публични комуникации и връзки с обществеността" в "Кока-кола Хеленик ботълинг къмпани" за България. Тя има над 15 години опит в сферата на корпоративните и вътрешните комуникации, връзките с обществеността, рекламата и корпоративна социална отговорност. Работила е в международни компании и организации с дейности в различни сектори – медии, образование, бързооборотни стоки, правозащитни организации, сред които "Уницеф България", "Ейвън България", bTV и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).
Даниел Шопов е новият търговски директор за България, Македония и Албания на американската козметична компания Avon на мястото на Елисавета Коробченко, която става генерален мениджър на бизнеса на групата в Украйна и Грузия. В новата си роля той ще отговаря за укрепването на местното лидерство на Avon на трите пазара и за ускоряването на растежа и вземането на решения, максимално близки до пазара. Кариерата му в групата започва през 2011 г. като анализатор продажби и преминава през различни мениджърски позиции. Промяната в управленския екип е част от организационна трансформация в групата на Avon, според която българският пазар, който през последните години беше част от регион "Балкани", вече е част от новосъздадения регион "Югоизточна Европа" заедно с Румъния, Молдова, Македония и Албания. Ръководството на новия клъстер е поверено на Андреа Молдован, която досега беше генерален мениджър на Avon за славянските и скандинавските страни.
Александра Калчева поема поста на мениджър "Маркетинг и комуникации" в небанковата институция "Аксес файнанс", която е позната на българския пазар с продукта си "Бяла карта". Тя ще отговаря за маркетинговата стратегия и комуникацията на брандовете на компанията в България, Румъния и Македония. Калчева има над 15 години опит в рекламата, комуникациите, пазарните проучвания и бизнес развитието, като е заемала ръководни позиции в различни български и международни компании, последната от които е на мениджър "Маркетинг и бизнес развитие" в Kantar TNS.