Райфайзенбанк: Няма причина за съществено поскъпване на левовите преводи

Най-вероятно играчите на пазара ще намерят резерви за оптимизации

Директорът на Райфайзенбанк България Оливър Рьогл обърна внимание върху нивото на чуждестранните инвестиции в местната икономика
Директорът на Райфайзенбанк България Оливър Рьогл обърна внимание върху нивото на чуждестранните инвестиции в местната икономика
Директорът на Райфайзенбанк България Оливър Рьогл обърна внимание върху нивото на чуждестранните инвестиции в местната икономика    ©  Надежда Чипева
Директорът на Райфайзенбанк България Оливър Рьогл обърна внимание върху нивото на чуждестранните инвестиции в местната икономика    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опасенията, че таксите по левовите преводи ще скочат след като през декември банките бъдат задължени да изравнят таксите по валутните преводи, най-вероятно няма да се оправдаят. Причината е, че високата конкуренция за запазване и увеличаване на пазарния дял възпира банките да влошават условията за техните клиенти. Освен това има вътрешни резерви за компенсиране на загубата на доход чрез оптимизации и автоматизиране на процесите по обработване на транзакциите.

Това е прогнозата на ръководството на Райфайзенбанк (България), направена при представянето на финансовите резултати на институцията за 2018 г. Макар тя да е била най-добрата от финансовата криза насам, има притеснителни тенденции, върху които експертите обръщат внимание. Например инвестиционното кредитиране за бизнеса продължава да изостава за сметка на търсенето на оборотни средства, а очакванията са, че и през тази година активността няма да е по-различна, предвид тенденцията за запазване на нивото на преките чуждестранни инвестиции на 1.5 млрд. евро.

Има място за оптимизации

След като през декември банките бъдат задължени да изравнят таксите на валутните преводи с тези в левове, индустрията е изправена пред загуба на доход, който се изчислява на около 100 млн. лв. Поради тази причина индустрията търси възможности за компенсиране, но те едва ли ще доведат до съществено увеличение на таксите при левовите преводи, смята Добромир Добрев, директор Корпоративно банкиране в Райфайзенбанк (България). Той посочи, че в момента левовите преводи се извършват на цена, която е под себестойността на услугата. В същото време при валутните преводи има по-значителни разходи заради начина, по който се обработват. Има резерви за оптимизиране на процеса и за автоматизации, което най-вероятно ще е подходът на отделните играчи, предвид високата конкуренция, смята експертът.

Той коментира още, че при ръст на кредитирането в банковия сектор от 8% ръстът на доходността е около 4% през миналата година, което е следствие отново от конкуренцията между банките в условията на проблематичната свръхликвидност, което води до понижение на такси. "Комисионите в абсолютен размер се увеличават, но това не е защото индивидуалните цени за клиентите се увеличават, напротив, а защото операциите и обемите растат", каза Добрев.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника:

Силна година

Ръководеният от него корпоративен сектор в Райфайзенбанк (България) през миналата година е постигнал пазарен дял от 7.3%, като е увеличен и броят на големите клиенти, и размерана кредитния портфейл с 16% до 2.23 млрд. лв. Депозитният достига до 1.8 млрд. лв. Преобладаващият обем кредити са за оборотни средства (56%), което затвърждава тенденцията за изоставане в инвестиционната активност на бизнеса. Средната сума на фирмените заеми е 440 хил. евро, а средният срок за връщане - 7 години.

При банкирането на дребно Райфайзенбанк (България) постига най-високите си ръстове след кризата от 2008 година. Кредитният портфейл е пораснал с 15% до 1.86 млрд. лв., а депозитвият - със 17% до 3.6 млрд. лв. Пазарният дял при новите потребителски кредити е 11%, а при ипотечните - 7%, отчете Ани Ангелова, директор на ритейл банкирането.

Сред любопитните статистики от дейността на Райфайзен, които могат да се приемат за представителни за пазара, са че средната сума на потребителския кредит е 16 700 лв., със срок за връщане от 7 години при вноска 245 лв., докато при ипотечните средната сума е 118 хил. лв., отпуснати са средно при 3.5% лихва, с 22 години срок за връщане и 637 лв. средна месечна вноска. Получателите имат доходи от 2 хил. лв. на месец.

Нужни са повече инвестиции

"Резултатите ни за миналата година бяха много добри. Ръстът на кредитите от 14.6% до 5 млрд. лв. изпревари средното за пазара ниво от 8%. Печалбата ни от 131.5 млн. лв. е стабилна, като успяхме да компенсираме значителния спад на маржините във всички сегменти. Показателно за стабилността на банката е, че нивото на лошите кредити доста под 3%, при средно за банковата система 7.6%", посочи Оливър Рьогл, изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България).

Очакванията му за тази година са лихвите да се запазят на сегашните им нива, предвид намерението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да не пристъпва към повишаването им до 2020 г. Без промени ще е макроикономическата обстановка, с прогнозиран ръст в еврозоната от 1.5%, 3% за България и безработица от 5.5%. "Това, което би могло да е по-високо, са преките чуждестранни инвестиции. Те бяха 1.5 млрд. евро миналата година. Същото се очаква и през тази и това не е толкова добре. Като гледаме съседните държави, даже Сърбия е над това ниво, а Румъния е още повече над него", отбеляза Рьогл.