Акробатичният синтаксис на Дани Кирилов и шкембе чорбата

Когато карантията излиза на повърхността за радост на "всеки мисловен махмурлук", как ехото заглъхва

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Понякога съдбата си прави шеги. За Дани Кирилов така е от раждането му. Министърът на правосъдието миналата седмица получил "омачкан, скъсан лист от това капитално издание" и бил помолен да се защити, за да не оставя "калтаците да пируват". Цитатът, който е предизвикал словесната тирада на Кирилов, е от рубриката "КапиталНО" и гласи следното:

"Тъкмо си помислих, че златната ера на гигантите на мисълта е отминала и няма вече рамене, на които да стъпя, се появи явлението Дани Кирилов – извънредно бутиково издание на интелектуалната бижутерия, мисловно излишество на политическия интелектуален мизансцен, tabula rasa за всяко интелектуално длето, лютвиместанът на правосъдието. Докато Цецо и Цецка ръсеха мисли като пудра захар, при Дани Кирилов те се изливат като шкембе чорба. Колкото по-дълбоко гребеш с черпака, толкова повече карантия излиза. Наслада за всеки мисловен махмурлук."

Първоначално за автор на тези думи обявихме Тони Филипов, д-р, но впоследствие се поправихме, защото истинският е проф. д-р Коста Костов, който е стигнал до прозренията за трансценденталната същност на Дани Кирилов, след като е постнал в профила си статията на другия доктор в Reduta.bg със заглавие "От страх човек побягва, от срам не". Където пише следното:

"Та на пленума на ВСС, една срамна страница в историята на българското правосъдие, магистратите дълго спорили дали да се стартира нова процедура за избор, или да се отхвърли указът на президента и да се прегласува кандидатурата на Гешев. Съдия Атанаска Дишева упорито настоявала за нова процедура. Предложила "две алтернативни решения в един диспозитив". На което министър Кирилов отговорил: "Никак правно прецизно не е синтактичното тълкуване на морфемите."

Синтаксисът, както повечето от вас знаят, се занимава с изреченията, той е наука за строежа на свързаната реч. Тази наука е непозната в редиците на управляващата партия, в която е прието (по неизбежност!) да се говори несвързано! В конкретния случай синтаксисът е безпомощен, защото имаме струпване на думи, без да има изречение.

Кирилов казал също: "Някои колеги трябва да платят тайминга на протеста отвън."

Да платят тайминга! Напълно заслужено signum stupiditatis. В Древен Рим се е давало, когато някой се отличи с особена глупост.

Накара ме да се съмнявам в познанията си и да ровя из речниците. Не знам дали сте забелязали, но неграмотният човек може да накара образования да се замисли, докато обратното почти не се случва. Timing: определяне (избиране) на точния момент; синхронизиране; регистриране на време; правилна ориентация във времето

Ако глупостта беше стока, Кирилов можеше да завърти търговия на едро."

Тъй като съветниците на Данаил Кирилов са успели да съединят двата поста, се е получил следният отговор, който е като нескафе "3 в 1", в който се опитват да наругаят и двамата доктори, и вестника, който в случая е просто експонатор на мислите им. И ето какво е родил мозъчният тръст около тоз министър:

"Не знаех... пропуснал съм надменните патетични оплаквания на автор с псевдоним д-р Тони Филипов, натрапващ себе си като неоспорим анализатор от най-висш ред, единствен обективен познавач и изследовател на политическата и правната ни реалност. Признавам, не ми е бил интересен с арогантно презрителното пристрастно и деформирано крещене за възхищение, или заради усърдието да припечели нещо от омраза и празни спекулации. Не съм разбрал цели 12 дни за неговото ревностно озлобление...

Дори, когато преди 3 дни "Капитал" Капитално го е цитирал, пак не съм разбрал.

Преди малко в Южния парк ме пресрещна колега и ми даде сгънат, омачкан, скъсан лист от това капитално издание и ми каза: защити се, моля те! не оставяй калтаците да пируват!

Аз няма да се защитавам! Тези не са ми равни, защото нямат достойнство и чест! Те не калят мен, калят собствените си противни и алчни мутри. Ще чакам мъдрото действие на Провидението!

Няма да ги съдя за обезщетение, нито за обида и клевета! Няма да диря парите им или да искам да им се приложи наказание .... те искат Вашето възхищение, нека да им дадем ПРЕЗРЕНИЕ!

А съденето би било много лесно при тази безразборна маса от измислици и "грешки" , защото протоколът от цитираното заседание е публичен и всеки от Вас може да го свери: "синтактичният анализ на морфемите" е изказване на ... г-жа Марчева и не е адресирано към любимата им Дишева, а думите ми за тайминга са "да запълнят тайминга на протестите". Друго е нали, да запълниш и да заплатиш!?

Няма да разоръжавам тяхното озлобление, нека се опиянят достатъчно и добре от него. А като им дойде махмурлукът, да не посягат към шкембе чорбата, защото ще се окажат с измамни очаквания и желания за черпака и за карантията."

На което единият доктор, който е не само и професор, но и е един от най-добрите пулмолози на територията, отвърна следното в профила си във Facebook:

"Министър Данаил Кирилов ми се разсърдил, задето съм сравнил неговия акробатичен синтаксис и пикантна лексика с шкембе чорба.

Писал, че великодушно прощава на мен и д-р Тони Филипов, посочен за грешник по същия повод. Демек, ще лиши мен и колегата Филипов от удоволствието да споделим една килия, защото знае, че ще си прекараме чудесно. Обещава ни само Презрение и наказание от Провидението.

Аз съм хванал дявола за рогата, а той ми сочи килимявката на попа.

Когато бургазлия сравнява нещо с шкембе чорба, иска да каже, че не е нужно нещото да е умно, ако е вкусно."

Другият доктор - Тони Филипов, който май не е доктор, също отговори на Данаил Кирилов в неговия си профил във Facebook: "Данаил Кирилов много се разсърдил, дето съм написал: "Ако глупостта беше стока, Кирилов можеше да завърти търговия на едро." С една дума, обидил се, че съм го нарекъл глупав. Съжалявам, не знаех, че го пази в тайна."

И за да сложим финал на този вселенски спор върху наблюденията за всекидневните интелектуални усилия на Данаил Кирилов, ще цитираме отново Тони Филипов, д-р: "С тези (а и предишни) изказвания министър Кирилов се нареди в пантеона на езиковите атентатори редом с Цветанов, Тетка Цачева, Цветето Караянчева и т.н. и т.н.

Между другото името Данаил идва от староеврейски език и означавало Бог е моят съдия. На 17 декември можете да му честитите. Но не чакайте Бог да го съди тепърва. Той вече го е осъдил."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 13

    Както и да бъде сниман Барни, фотографиите все приличат на карикатури.

    Нередност?
Нов коментар