В политиката думите имат значение

Публичното говорене на властта

Премиерът Борисов забрани на правосъдния министър Данаил Кирилов да пише във фейсбук
Премиерът Борисов забрани на правосъдния министър Данаил Кирилов да пише във фейсбук
Премиерът Борисов забрани на правосъдния министър Данаил Кирилов да пише във фейсбук    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Премиерът Борисов забрани на правосъдния министър Данаил Кирилов да пише във фейсбук    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Забранявам да пишете във фейсбук. Дани Кирилов. Забранявам. Не само че не е смешно, ами само ги възпалявате." Предупреждението на премиера Бойко Борисов към правосъдния му министър дойде малко късно. Преди седмица, след "десанта" на Христо Иванов в Росенец, Кирилов изказа мнение в социалната мрежа, което звучеше не като на министър (камо ли на правосъдието), а като монолог на квартален пияница. "Ся един по-нисък генерал от мен ще остане неудовлетворен: нема жертви", пише Кирилов и после обяснява за "некъв нищожно избран софийски общински съветник". Възможно е министърът да е бил повлиян от езика на главния прокурор Иван Гешев, чиято реторика напоследък включва предимно опити за ирония към всеки, който изрази мнение, несъвпадащо с неговото. Но той далеч не е единствен.

Друг министър - на спорта, Красен Кралев, отговаря на коментари под постовете му, в които обижда хората с "брутално тъп червен трол" и "боклук". Кралев обаче не пожела да поеме отговорност. На въпрос на "Дневник" от министерството обявиха, че сам си пишел постовете, но не се занимавал да отговаря на коментари. Друг човек правел това. "Красен Кралев не би си позволил да използва обидни епитети под каквато и да е форма, каквито не е използвал никога. След като беше направен цялостен анализ на проведената комуникация под Facebook публикацията от 11.07.2020 г., по решение на министъра човекът, използвал неподходящи квалификации, е санкциониран, а въпросните коментари са премахнати", се казва в отговора на министерството. Какъв е този човек и как е бил подбран, за да води публична комуникация от името на министъра, не е ясно. Но ако профилът му обиди чужда държава например, едва ли ще е достатъчно обяснението, че не го е направил лично.

Истината е, че под опитите на министрите (както и на главния прокурор) да общуват в социалните мрежи често се разразява истинска буря от коментари, някои далеч от добрия тон. Но навлизането на ежедневната простащина в политическия език е недопустимо.

Още древните общества са правели разлика между публично и лично, между начина, по който човек говори с приятели, и начина, по който говори пред аудитория. По функция и същност двете са различни и това, че някой пише във Facebook, не променя този факт, ако е публична личност. Публичното говорене на фигури с обществено значение има за цел да обяснява, да подрежда, да мотивира или дори (в най-добрия си вариант) да вдъхновява.

Очевидно е, че при масови протести срещу властта не може да се очаква кой знае какво вдъхновение, но откровената вербална агресия от управляващите разрушава тъканта на обществото. А PR-ите на управлението в последно време категорично не могат да се справят със задачата си. Очевидно е, че горните два примера са пълен провал на хората, които отговарят за публичната комуникация на правителството (към тях можем да прибавим и странния вечерен клип на Борисов с иконата). "Употребява се език, който е далеч от всякакъв стандарт. Вкарва се тон, който не е комплимент за този, който го употребява, а какво остава за онзи, към когото е насочен. В общуването, в бизнеса, в дипломацията, в политиката думите имат значение", казва Светлана Савова, управляващ партньор на V+O Communication. "Подценяването на интелигентността на аудиторията е зловещо. А и подценяването на паметта й също е смайващо."

Според Любомир Аламанов, управляващ партньор в SiteMedia Consultancy, езикът на правителствената комуникация издава "функционално неразбиране какво е демокрацията, какво е мястото на администраторите и министрите и какви са задълженията им по длъжностна характеристика". По думите му "основният проблем е, че подобни комуникационни инструменти не са предназначени за успокояване на напрегната обстановка или решаване на проблеми".

Савова смята, че целта е насаждането на тотално обезверяване, омерзение и отказ от активно участие във важни решения и действия. В състоянието, в което сега се намира страната обаче, реакцията вероятно ще бъде точно обратната - още по-голяма протестна активизация. Което Борисов с вродения си нюх осъзнава.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Ами той Борисов нали много държи да е човек от народа? Дивата селяния на неговите министри отлично пасва на цялостния партиен модел. Могат да си я патентоват!

    Нередност?
Нов коментар