🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Илън Мъск

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Илън Мъск е известен с буйния си нрав и с това, че не е привърженик на спазването на правилата. В края на миналата седмица главният изпълнителен директор на Tesla затвърди славата си, като в серия туитове обяви, че книжата на компанията за електрически автомобили са твърде скъпи. Реакцията на Уолстрийт беше мигновена, книжата се понижиха с над 13% и за минути беше изтрита пазарна капитализация от 14 млрд. долара.

В отделен пост основателят на компанията обяви, че продава "почти всички" от физическите си активи и няма да има къща. Инвеститорите засега предпочитат да приемат коментарите му като грешка на езика.

Преди две години Мъск и Tesla платиха по 20 млн. долара за извънсъдебно уреждане на дело за измами с ценни книжа, което Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ заведе отново за туитове на милиардера, в които твърдеше, че си е осигурил финансиране, за да свали компанията от борсата.

Новата седмица започна с приятно изживяване за Мъск - отново в туит той обяви, че приятелката му Клер Буше, известна с артистичния псевдоним Граймс, е родила момченце.