🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Иван Иванов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато през 2015 г. бившият депутат от Реформаторския блок Иван Иванов бе избран за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) много хора въздъхнаха с облекчение. Той обеща бързи стъпки за либералицазия на пазара на ток и работа в интерес на обществото.

Сега, в края на мандата си Иванов не показва, че работата му ще се запомни точно с това. Факт е, че през годините той успя да стабилизира сектора и не допусна сътресения, но сега изненадващо заложи на непазарни механизми и определяне на цените само веднъж годишно, което в сегашната ситуация лишава клиентите на топлофикациите от възможността да намалят сметките си за отопление и топла вода. Така въпреки продължителното понижение на цените на газа, се планира вдигане на тарифите на парното, което е единсвено в интерес на топлофикациите.

След серията злополучни председатели на КЕВР Иванов действително пое тежко наследство. През годините си управление той не се замеси в такива политически скандали, в каквито успяха да влязат тези преди него. С подобни ходове обаче Иванов е на път да завърши мандата си като десния председател спънал пазарния ход на цените.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 6

    Този искаше 20% поскъпване, а когато Бойко оцяви, че ще го гони, веднага свали цените с 14%. Еб@ти маржа!

    Нередност?
  • 2
    mnx1413234790379174 avatar :-|
    Румен
    • + 5

    Не е обективно за пет годишен мандат на такова ветровито място като КЕВР да се съди по едно доста зле комуникирано съобщение за цената на парното.
    Има болни теми в енергетиката, които Иван Иванов въобще не пипна (като либерализацията на бита и масовата газификация), но всеки е наясно колко независима по отношение на изпълнителната власт в действителност е КЕВР.
    В същото време, през мандата на Иван Иванов беше създадена енергийната борса (с всичките й недостатъци), малкият бизнес излезе за първи път на свободен пазар, НЕК подобри финансите си, ВЕИ производителите бяха изкарани на борсата и т.н.
    Това може да изглежда не голямо като постижение, но на фона на предишните състави на КЕВР, които доведоха арбитражни дела срещу България от страна на трите ЕРП и отвориха многомилиардна дупка в НЕК, мандатът на Иван Иванов определено е успех.

    Нередност?
  • 3
    jivko_boev avatar :-|
    Живко Лобутов

    До коментар [#1] от "masay":

    Що не идеш в Масай Мара да пасеш козите, а дрънкаш глупости по един от малкото свестни политици.

    Нередност?
Нов коментар