🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Надпреварата за шеф на КЕВР започва с номинацията на Пламен Младеновски

БСП ще издигнат за член на регулатора досегашния си представител Димитър Кочков, ВМРО казват номинацията си до сряда

Пламен Младеновски (вдясно) е спряган за фаворит за председателския пост в КЕВР
Пламен Младеновски (вдясно) е спряган за фаворит за председателския пост в КЕВР
Пламен Младеновски (вдясно) е спряган за фаворит за председателския пост в КЕВР    ©  Цветелина Белутова
Пламен Младеновски (вдясно) е спряган за фаворит за председателския пост в КЕВР    ©  Цветелина Белутова

Настоящият директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски ще бъде предложен за нов шеф на КЕВР. Това съобщи пред "Капитал" председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. "Предложението за Младеновски все още не е внесено. Освен него ще има още имена, за да се осигури конкуренция", поясни Николов, без да съобщи подробности.

Името на Младеновски се спряга за бъдещ шеф на КЕВР от седмици. Той работи в комисията от 2013 г. и редовно участва в откритите заседания и обществените обсъждания на регулатора, свързани с цените на електроенергията и парното. Към момента името му не се свързва със скандали, а в последно време Младеновски почти навсякъде придружава председателя Иван Иванов. Последно миналата седмица двамата участваха в заседанието на енергийната комисия в парламента, посветено на поправките в Закона за енергетиката, свързани с либерализацията на пазара на ток.

За част от бъдещия състав на регулатора неофициално се спряга и името на Валентин Терзийски, който е част от надзорния съвет на "Топлофикация София" и се счита за близък до бизнесмена Христо Ковачки.

По-малко стаж, по-богата "палитра"

Процедурата за избор на нов председател на КЕВР и четирима нови членове, чиито мандати вече са изтекли, беше открита преди няколко дни "по поръчка" на премиера Бойко Борисов. В началото на юни той се ядоса на едно от ценовите намерения на регулатора, обяви, че КЕВР "прави глупости", и се закани да смени състава му.

"КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават", заяви Борисов, а шефът на регулатора Иван Иванов веднага отвърна, че решенията са в обществен интерес.

В резултат процедурата беше стартирана, а в края на миналата седмица започна да тече 14-дневният срок, в който депутатите могат да номинират кандидати за новия състав и ръководство на комисията. Номинациите първо се отправят към енергийната комисия, а след това се провежда публично изслушване на кандидатите.

С последните промени в Закона за енергетиката (ЗЕ) депутатите намалиха досегашното изискване за трудов стаж в сектора, който вече е 5 години. Досега по закон кандидатите за председател трябваше да имат професионален стаж не по-малко от 10 години, от които най-малко 7 години в областта на енергетиката или водоснабдяването и канализацията.

Според ГЕРБ и ДПС това ще обогати "палитрата на кандидатите" и ще даде шанс на комисията да се подмлади. Според опозицията обаче това отваря вратата за назначаване на удобни хора с недостатъчен професионален стаж. "Не е необходимо целият КЕВР да бъде в предпенсионна възраст", отговори Валентин Николов.

Кой си тръгва, кой остава

Освен председателя Иван Иванов с изтекъл мандат са и Евгения Харитонова и Светла Тодорова, които са подкрепени от ГЕРБ, както и Димитър Кочков (БСП), който отговаря за водите. Поста си трябва да освободи и Владко Владимиров от "Обединените патриоти", който се занимава с икономически въпроси и дойде от въглищния сектор (преди КЕВР е работил в "Мини Марица-изток").

От ВМРО заявиха за "Капитал", че все още нямат номинация. "Ще имаме яснота най-късно в сряда", обясни Искрен Веселинов, член на енергийната комисия.

Зам.-председателят на комисията Таско Ерменков заяви, че левицата ще подкрепи досегашния си кандидат Димитър Кочков, като все още няма решение дали БСП ще има своя номинация за председателския пост. Отсега обаче това изглежда малко вероятно. "Капитал" не успя да се свърже с Рамадан Аталай, който също е член на комисията, за да каже дали ДПС ще има свой кандидат, или ще подкрепи някоя от номинациите.

Все още няма коментари
Нов коментар