🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Иван Гешев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Със сигурност главният прокурор Иван Гешев може да има претенции за развитието на гражданското общество в България. Никой през последните години не е успял така сериозно да консолидира демократично настроените хора, колкото той с действията си. Гешев очевидно не знае вица за Винету, който след чутите "туп" в тъмнината, констатирал, че белият бял брат три пъти е настъпил мотиката.

След серията от политически речи, които държи почти всеки ден, главният прокурор нареди въоръжени полицаи да нахлуят в президентството и така предизвика масови граждански протести. Но продължи да се държи като свободен интелектуалец в туитър, където @IvanGeshevPG се къпе в народна "любов". Накрая обяви, че се готви държавен преврат и като доказателство публикува записи на телефонни разговори между Васил Божков и шефа на комунистите.

Изобщо, обществото може да е благодарно на Гешев за урока - че в зависимост от политическата конфигурация във властта на ключовия му пост може да бъде поставен и човек, който няма нищо общо с правото.