Христо Иванов сезира прокуратурата срещу главния прокурор Иван Гешев

Според него използването на данни, събрани със СРС, извън тяхното предназначение за целите на разследването или за опазване на националната сигурност е престъпление

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Главният прокурор Иван Гешев е разгласил информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства (СРС), извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на разследването. Прокуратурата е длъжна да провери дали това осъществява състава на престъпление по чл. 145а от Наказателния кодекс (НК). Това заяви в петък лидерът на "Да, България!" Христо Иванов в "отворен сигнал" до всички прокурори в Софийската градска прокуратура (СГП), подаден чрез градския прокурор на София Илияна Кирилова.

Окрилени от решението на Конституционния съд

Ден по-рано той заяви своето намерение да сезира всички прокурори в България за извършените закононарушения от Иван Гешев в качеството му на главен прокурор, за да види дали някой от тях ще започне разследване. Това стана, след като в четвъртък Конституционният съд (КС) постанови единодушно решение, според което главният прокурор на България не бива да се меси в разследване, образувано срещу него самия. От доста сложните мотиви на КС излиза, че той не бива да се намесва не защото конституцията и законът ясно и категорично му забраняват, а защото това не е хубаво и никак не би било правилно.

"Ще изпратим отворен сигнал за извършено престъпление до всички прокурори, да видим от 1800 прокурори в България дали има един, окрилен от решението на КС", коментира Христо Иванов. Днес той подаде сигнал за престъпление, извършено чрез незаконно използване на СРС, в отворен сигнал до компетентната прокуратура - СГП.

Съгласно чл. 145а от Наказателния кодекс, "който използва информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства, извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до петстотин лева. Когато деянието е извършено от длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата служба, наказанието е лишаване от свобода от една до пет години и глоба до пет хиляди лева".

За новата пиар стратегия на главния прокурор

Конкретният повод е публикуването на телефонни разговори (включително и аудиозаписите) между командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, президента, президентски съветник и друго лице, записани със специални разузнавателни средства. Оповестяването на записите се случи в края на януари т.г., малко след началото на мандата на Гешев като главен прокурор. Изрично в прессъбщението на прокуратурата е обявено, че публикуването се извършва поради "високия обществен и медиен интерес". Другояче казано, мотивите не са свързани с целите на разследването или националната сигурност, а са подчинени на PR стратегията на главния прокурор.

"Законодателят е защитил конституционно установеното право на гражданите за свободата и тайната на кореспонденцията и другите съобщения, като е въвел наказателна отговорност за лицата, които използват специалните разузнавателни средства извън законоустановените граници", е посочено в сигнала. Действително наблюдаващият прокурор по едно досъдебно производство е овластен да дава разрешение за разгласяване на материали по това разследване, но това не важи за материалите, добити с прилагане на СРС, именно заради специалната забрана в закона и наказателноправната защита в Наказателния кодекс.

При внасянето на сигнала в деловодството на СГП в петък Христо Иванов заяви пред журналисти, че е време достойните прокурори да покажат лицата си и че не се страхуват да разследват главния прокурор. А на евентуалните упреци, че сигналът може да се разглежда като защита на президента, Иванов отговори, че въпросът е принципен и всеки трябва да се ползва от такава защита. "Ще има хора, които ще кажат "Защо президентът е във фокуса на вашата дейност?". Затова на тях искам да им кажа - когато съвсем скоро Гешев покаже Борисов с белезници, тогава по същия начин ще настояваме Борисов или който и да е друг да получи законен процес. Нашата борба не е срещу един или друг, нашата борба е за правова държава за всеки български гражданин, независимо какъв е той."

"Прокуратурата е сопа, а главният прокурор - сопаджия"

Иванов направи и призив към парламента и парламентарните партии по повод на заявката на Гешев, че на искането на Народното събрание за извънредно изслушване, което бе гласувано в четвъртък, той ще им представи само доклад със статистически данни и нищо повече, защото депутатите нямали право да го разпитват по конкретни дела. Гешев се позова и на решение на КС отпреди три години (РКС №6/2017 г.), постановено по искане на предшественика му Цацаров, според което парламентът не може да разпитва главния прокурор по конкретно дело, а само за "обобщени и аналитични доклади относно осъществяваната дейност на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика".

"Не може да дадеш на пеевските медии записи от разговори и други доказателства, а да откажеш на парламента да се явиш, като заявиш на депутатите да изчакат да се подготви доклад само за статистиката", коментира Христо Иванов. И призова политическите сили, били те управляващи или опозиция, да настояват и да се преборят за върховенството на парламента в българската система от власти, за правото на парламента да задава въпроси на Гешев по прилагането на държавната наказателна политика по конкретни дела. Алтернативата, посочи той, е да "приемат унижението този нахален тип да им размахва статистика и да откаже да им отговори за конкретни драматични потъпквания на конституцията и на закона, които той извършва практически всекидневно. Българският парламент не може да сведе глава пред тази бухалка".

Главните прокурори не бива да стават политици, каза Иванов. "Особено в стилистиката на Гешев, който не просто политиканства, а сопаджийства. Това е български политически термин от времената, когато със сопи са се разправяли с опозицията. Сега прокуратурата е превърната в такава сопа и затова той не е главен прокурор, той е сопаджия."

Селективното разпространяване на доказателства и медийното правораздаване на прокуратурата накърняват презумпцията за невиновност

Междувременно все повече адвокати сочат проблема със селективното разпространяване на доказателства по висящи наказателни производства като сериозен проблем, който сериозно накърнява базисни принципи като презумпцията за невиновност, право на справедлив процес и върховенството на закона.

В четвъртък правният сайт "Дефакто" разпространи сигнал от 16 адвокати до Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия и дo вcичĸи ĸoмпeтeнти длъжнocтни лицa в EC зa cъзнaтeлнoтo и пocлeдoвaтeлнo нapyшaвaнe нa пpeзyмпциятa зa нeвинoвнocт oт cтpaнa нa бългapcĸaтa пpoĸypaтypa и зa oтĸaзa нa бългapcĸaтa дъpжaвa дa гapaнтиpa cпaзвaнeтo нa тoзи ocнoвeн пpинцип (вижте тук)

В интервю пред "Капитал" адвокат Ина Лулчева заяви: "медийно правораздаване" на прокуратурата, което новият главен прокурор Иван Гешев превърна почти в ежедневие, напълно игнорира презумпцията за невиновност.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 6

    "Бате к*ре, к*р Гешев ноу ци повервА. Както беше тръгнАл, шеше ъ ни боцне и нас у еин моент! Уаче, я веднаа дзвоним ън к*р Братиньо и му каам така: чекам от тее ено решение, цеки ъ мое ъ ръццццц-ръцццц-ръццц-боццц-у-дупЕто-ръцццц ръцц-цлледва главнио прокурор! Папките ги иъме, це некой от нашите че се ънвие ъ му цкокне! Нека ни има уваджението леко така! "

    Нередност?
  • 3
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "scuby":
    Като си толкова запален Гербер, ще ни обясниш ли какво би се случило с партията , ако настоящият премиер вземат да го арестуват ? За кого ще гласувате за лидер - за Дончев или за Горанов. А, може пък да изберете Ананиев, при Вас всичко е възможно...
    Кьовеши не си поплюва. В Румъния има и премиер и президент осъдени ефективно и влезли в затвора.

    Нередност?
  • 4
    BBB avatar :-?
    D.r D
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "Vassil Stoychev":

    Защо трябва да е гербер, за да не примира от радост по Хр.Ив?

    Нередност?
  • 5
    comandante avatar :-|

    използването на данни, събрани със СРС, извън тяхното предназначение за целите на разследването или за опазване на националната сигурност е престъпление
    ___________
    За герберските бухалки законите са врата в полето!

    Нередност?
  • 6
    malevv avatar :-|
    malevv
    • - 6
    • + 2

    Само, че това, че някой плаща за протестите навън и ги дирижира си е пряко свързано с националната сигурност.

    Нередност?
  • 8
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • + 1

    До коментар [#1] от "scuby":
    До коментар [#6] от "malevv":

    Каскети, благодарете се на господа, че от нищо и никаква кал ви е създал освен задна и предна горна част, на която да си ги надявате...
    Само с пръц можете да стигнате дотам 6 год. да ви замерят с гнили джанки...

    По целия сайт е видна платената ви акция..

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [#4] от "BBB":

    Примираш, не примираш - за да се изкоренят пипалата на ГЕРБ и ДПС, трябва да се избере техен противник. За разлика от БСП, ДБ не е работил никога с ДПС, а медиите на Пеевски ще следят всеки ход на Хр. Иванов. Всичко това би било полезно за българското управление.

    Нередност?
Нов коментар