Строител на капитализма: Александър Вучич

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът на Сърбия Александър Вучич направи няколко силни откровения тази седмица след разговора си с руския външен министър Сергей Лавров в Белград. "Ще пуснем газ по "Балкански поток" на 29 или на 30 декември, икономиката ни ще се развива и ще заеме първо място по растеж в Европа тази година и в следващите три години", заяви той, след което допълни, цитиран от ТАСС: "Докато не ме свалят мене, "ужасния диктатор", Сърбия ще купува това, което е в неин интерес. Благодарни сме на руските партньори за коректността по този въпрос."

Тук Вучич вероятно има предвид факта, че Русия финансира и изгради продължението на "Турския поток" през страната, с което осигури възможност сърбите директно да купуват руски газ (сега доставките минават през Украйна и Румъния). В България ситуацията е аналогична - парите и строителите за газопровода са руски, като разликата е само в това, че доставките за българския пазар идват по друга тръба, а тази е само транзит.

Благодарностите към Москва обаче премиерът Бойко Борисов не смее да изкаже публично, като твърди, че руснаци на "Турски поток" в България няма. Отделно съвсем не е сигурно дали българската част от тръбопровода ще е готова да пренася газ до Нова година въпреки декларациите на правителството.