🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо Борисов отлага откриването на "Турски поток" през България

Премиерът казва, че за церемонията щял да чака и гръцката връзка да стане готова, което обаче трудно ще се случи до края на годината

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Макар че от 10 дни струващото близо 3 млрд. лв. продължение на "Турски поток" през България функционира и благодарение на него Сърбия получава руски природен газ, мегапроектът няма да бъде открит поне до края на годината.

"Виждате колко и нашите братя в Сърбия се радват за това, че "Балкански поток" работи. Но ние ще направим откриване, когато станем готови с всичко", заяви той при посрещането на азерския газ на 1 януари. Дни по-късно Борисов даде и повече подробности. "Тогава когато имаме целия газов хъб "Балкан" - гръцка връзка, "Балкански поток", връзките със Сърбия, с Румъния, с Гърция - тогава ще направим откриване и ще поканим всичките съседи - и гърци, и турци, и сърби, които имат интерес и вече България отново се върна на газовата карта", заяви премиерът.

Подобно намерение обаче е най-малкото странно, като се имат предвид десетките посещения (включително с хеликоптери), които Борисов направи през миналата година на строежа на газопровода, както и многобройните му твърдения как той ще осигури диверсификацията на газовите доставки. Затова едно от най-вероятните обяснение на отложеното рязане на лентата е притеснението на Борисов, че като се вдигне шум около проекта, ще се разкрие и истината за него - че е изцяло транзитен газопровод за руски газ (90% от входа и 80% от изхода са блокирани от "Газпром" до 2039 г.), който няма общо с газовия хъб "Балкан" (платформата за търговия с газ) и от който българската икономика няма да получава никакви количества (липсват връзки с националната газова мрежа към общините), а "Булгаргаз" няма да може да търгува дори виртуално с пренасяните по него обеми, защото "Газпром" иска да ги доставя директно на Сърбия и Унгария.

Без съмнение точно преди изборите Борисов не иска да привлича и вниманието на американците, които ясно обявиха българския газопровод от турската до сръбската граница за продължение на "Турски поток" и изцяло в интерес на Русия, поради което гласуваха и санкции за него.

Освен това обвързването на откриването на "Турски поток" през България с гръцката газова връзка е много удобно за Борисов, тъй като няма вероятност последната да бъде завършена в близко бъдеще - най-оптимистичният срок е краят на годината.

"Срокът по договор с изпълнителя е април 2021 г. По-скоро имаше желание нещата да се случат по-рано заради договора за доставка на азерски газ от началото на следващата година, който трябва да минава именно през интерконектора с Гърция", коментира неотдавна пред "Капитал" изпълнителният директор на проектната компания ICGB Теодора Георгиева. По неофициална информация обаче най-вероятно и този срок няма да бъде спазен и завършването на газовата връзка ще бъде отложено за следващата 2022 г.

Интерконекторът обаче е особено важен защото ще даде възможност за доставка на пълните количества азерски газ (сега през Кулата влизат само 25% от договорените обеми), както и за внос на LNG от САЩ, Катар, Кипър, Азербайджан и други. Проектът уж се ползва с подкрепата на премиера Борисов, но в същото време изпълнението му е съпътствано с проблеми за разлика от три пъти по-дългия и голям като капацитет "Турски поток".