🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Иван Димитров

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След години на чакане държавата най-накрая пусна честоти за 5G мрежата на търг. Организатор на раздаването е Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която се оглавява от Иван Димитров. Той застана начело на телеком регулатора преди над две години и сега е в средата на мандата си, в който явно ще успее да задвижи поне част от нужните честоти, за да изградят по-бързата мрежа.

Търгът на 15 март ще е за честотите около 3.6 GHz, които сега са дадени на мобилните оператори за тестово ползване, като два от тях - "А1 България" и БТК, дори изградиха начална версия на своята мрежа. "Теленор" пък казва, че ще обяви план, когато минат търговете. Финансовият ефект за държавния бюджет няма да е огромен - около 12 млн. лв. ще платят трите телекома, но пък, ако лентите бяха скъпи, те щяха да влязат индиректно в сметките на абонатите. Действието на КРС е началото на края на дългогодишна сага. Разрешителните за спектъра около 3.6 GHz трябваше да бъдат продадени през миналата година, но коронавирусът забави процеса. По-трудната част тепърва предстои - търговете за ниските честоти около 700 и 800 MHz, които трябва да осигурят национално покритие на мрежата, но все още са заети от военните.