🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Асен Христов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Председателят на надзорния съвет и основен акционер в "Еврохолд България" Асен Христов се доказа като устойчив бегач на дълги разстояния в придобиванията. Близо две години след постигнатата договореност да купи активите на CEZ в България холдингът преодоля и последната формална пречка, като получи разрешение от енергийния регулатор.

Така най-накрая приключва злополучната сага на чешката компания в опитите ѝ да напусне България. Продажбата на първия избран от нея купувач през 2018 г., фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова, беше блокирана от Комисията за защита на конкуренцията с абсурдни аргументи. Същата съдба имаше и сделката с "Еврохолд" през 2019 г. отново с видима съпротива от целия държавен апарат, която по-късно пролича и в изтекъл запис на премиера Бойко Борисов ("Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене"). След обжалване обаче съдът върна казуса на КЗК, тя с елегантен пирует се отказа от предишните си аргументи и даде зелена светлина.

Сега пред финализирането на сделката за 335 млн. евро за "Еврохолд" остава единствено да осигури финансиране, което по заявките на компанията ще дойде от глобални инвестиционни банки.

Все още няма коментари
Нов коментар