🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Живко Динчев

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Живко Динчев е несменяем директор начело на ТЕЦ "Марица-изток 2" от 2013 г., а в края на април беше преизбран за още един 5-годишен мандат. Ако има класация за най-губещ директор, Динчев неминуемо ще я оглави - за времето, през което ръководи държавния ТЕЦ, дружеството успя да натрупа 1.15 млрд. загуби, като за 2020 г. бе отчетен и годишният рекорд от 341 млн. лв.

В същото време дълговете на централата са над 1.3 млрд. лв. и обслужването им е невъзможно, макар че точно през миналата година БЕХ преобразува 600 млн. лв. от задълженията в капитал.

Точно тук идва и другата роля на Динчев - той е член на борда на директорите на БЕХ от 2015 г., като мандатът му ще бъде прекратен, ако сегашната процедура за ново ръководство бъде завършена. Като директор в енергийния холдинг обаче Динчев, освен да опрощава собствените си дългове, които трупа с дъщерното ТЕЦ "Марица-изток 2", е гласувал и преизбирането си за член на съвета на директорите на ТЕЦ-а и собственото си възнаграждение - действие, заради което КПКОНПИ повдигна обвинение на бившия шеф на БЕХ Петьо Иванов, но не и на Динчев.

Причината за влошаване на финансовото състояние на ТЕЦ "Марица-изток 2" през последните години е повишаващата се цена на квотите за CO2. Но от друга страна, при управлението на Динчев нямаше никакви оптимизации и реформи в дружеството и въпреки че централата работи с едва 30% от капацитета си, служителите й остават над 2300.