Ще работи или не ТЕЦ "Марица-изток 2"? Решението предстои

Енергетиците заплашиха с протести и стачки, а от министерството не казват категорично дали ще включат централата в енергийния микс, което би повишило цената на тока

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Натискът за включването на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" с квота за производство на енергия за регулирания пазар от 1 юли се ожесточава. От една страна, ако това бъде направено, ще се осигури възможност централата да продължи да работи, но от друга - ще се наложи повишаване на цената на тока за всички битови потребители, така че да се покрият разходите на дружеството. А те стават все по-големи и по-големи заради поскъпването на въглеродните квоти.

Макар засега да няма официална информация, че министърът на енергетиката Андрей Живков ще издаде извънредна заповед за включването на ТЕЦ-а в енергийния микс за регулирания пазар, все по-упорито се твърди, че това е въпрос на време (ако вече не е факт, който просто не е бил съобщен).

Напрежението се засили още повече след като на 1 юни синдикатите на енергетиците от КТ "Подкрепа" и КНСБ изпратиха писмо до институциите, в което индиректно заплашват със стачки и протести, които "на никого няма да бъдат полезни" по време на избори. В него те коментират предварителния доклад за цените на електроенергията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който предвижда ТЕЦ "Марица-изток 2" да остане без квота, и настояват за поредното спасяване на централата. Енергетиците заявяват още, че тя е поставена в положение на виновност и "опитите да се говори за затваряне са абсолютно необосновани". "Решенията на КЕВР убиват икономически предприятие с активи над 2 млрд.лв.", твърдят от двата синдиката.

Според доклада на КЕВР за новите цени от 1 юли ТЕЦ "Марица-изток 2" няма да получи квота за работа на регулирания пазар. Мотивите за това са, че заради квотите CO2 цената на произвежданата от нея електроенергия е прекалено скъпа - над 210 лв./мВтч при прогноза на регулатора от 119 лв./мВтч за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2022 г. Това обаче все още нищо не означава, тъй като финалното решение за новите цени на електроенергията ще бъде взето на 1 юли, а дотогава ситуацията може рязко да се промени.

"Ограничаването на работата на ТЕЦ-а или финансовото му унищожение ще доведе до енергийна зависимост от други държави близки до нас, които произвеждат енергия от въглища", пише още в писмото на синдикатите. Всъщност обаче никой не е ограничил централата да работи на свободния пазар и да предлага тока си на свободно договорени цени. Участието й на него обаче на практика е невъзможно именно заради високата цена на електроенергията, която обаче от дружеството искат да влезе в сметките за ток за бита чрез участието й на регулирания пазар.

Мистериозната заповед

По-интересното обаче е друго. Енергетиците пишат, че не се отчита и се обезсмисля издадената на 5.05.2021 г. заповед на министъра на енергетиката (тогава Теменужка Петкова) за предоставяне на допълнителна квота от 300 000 MWh на ТЕЦ "Марица-изток 2". От писмото на двата синдиката не става ясно дали тя касае периода след края на юни, когато изтича настоящата регулаторна година.

Решението на Петкова (ако има такова) би означавало, че в новите цени на електроенергията за бита ще трябва да се калкулира и по-скъпият ток от въглищната централа.

А това означава, че всички за пореден път ще платят от джоба си за спасяването на ТЕЦ "Марица-изток 2", която със своята рекордна годишна загуба от 341 млн. лв. за 2020 г. може да се определи като най-губещото държавно дружество в България.

Любопитно е и друго - в писмото на синдикатите се споменава, че в края на миналия месец в министерството на специална среща дори са били обсъдени решения за продължаване работата на въглищната централа, но те не били отразени в доклада за цените на КЕВР. Точно какво е било решено на срещата обаче не става ясно.

Ни лук ял...

Само преди десетина дни "Капитал" попита Министерството на енергетиката дали ще има нова заповед за включването на въглищната централа в енергийния микс. Тогава оттам не отговориха категорично, но заявиха, че това би било неправомерна държавна помощ и България може да бъде санкционирана за това. Макар че това беше ясно още преди година, тогавашния ресорен министър Теменужка Петкова все пак включи ТЕЦ "Марица-изток 2" в регулирания пазар въпреки високите продажни цени.

Заради писмото на синдикатите обаче в. "Капитал" отправи същите въпроси към Министерството на енергетиката. Редакцията попита и какви са били решенията на срещата от края на май, на която очевидно са били обсъдени варианти за изход от критичната ситуация. Отговори на поставените въпроси обаче все още няма.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-@
    Паразитко
    • - 1
    • + 8

    Дано се закрие, но за да продължи крадненето ще направят всичко възможно да продължи дейност. Разбира се ще използват служителите- свикнали на високи заплати и никаква работа. Не мога да разбера например в Мините- има 8000 човека персонал, а цялата работа-копаенето на въглищата я вършат два огромни багера? Това са едни галеници-комунистически, които си мислят, че цял живот някои ще ги храни. Да направят мините и умрелия тец частни дружества и работниците да станат акционери и да въртят бизнеса и да получават това което изкарат.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 6

    Трябва да се свършат мъките на това паразитиращо дружество. Ако все пак решат да го спасят, да излязат и да кажат колко всеки българин трябва да извади от джоба си, за да продължи работата на тази затънала централа.

    Нередност?
  • 3
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 4

    До коментар [#1] от "Паразитко": Разхищението в държавното дружество не спира. От десетина години ТЕЦ "Марица-изток 2" е собственик и на ФК "Берое". Не си представям частен собственик да си позволява подобни разходи без данъчни облекчения, а при формирани огромни загуби това е нон сенс.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-?
    SS
    • + 3

    Тия са ясни , а ТЕЦ а на Ковачки ?

    Нередност?
  • 5
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Ковачки, Доган...? Уж намалят емисии ,а те продължават да си горят RDF , боклуци от Европа и никой нищо не смее да им каже...

    Нередност?
Нов коментар