Програмата "За жените в науката" отличи три българки с награди по 5000 евро

Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са тазгодишните носителки на националната стипендия

Носителките на националната стипендия за 2021 г.
Носителките на националната стипендия за 2021 г.
Носителките на националната стипендия за 2021 г.
Носителките на националната стипендия за 2021 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България. Тя е в размер по 5000 евро и се предоставя на наградените в подкрепа на тяхната научноизследователска кариера, за да осъществят своите научни идеи. Началото на програмата в България е през 2010 г. в партньорство между СУ "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО - България, и "L'Oreal България".

Наградените

Нина Стоянова-Нанкова получава наградата за проект, фокусиран върху традиционното тайванско растение Graptopetalum paraguayense и неговите потенциални лечебни свойства срещу човешки коронавируси. Интересът на учените към него е предизвикан от ниските нива на болни и смъртност от ковид, регистрирани в Тайван от началото на пандемията. В основата на проучването е предположението, че именно това растение, което тайванците всекидневно консумират, е причината за по-високите нива на имунитет на местното население. Нина Стоянова-Нанкова е асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН и е част от лаборатория "Теоретична и изчислителна химия".

Д-р Мария Калапсъзова е втората стипендиантка по програмата "За жените в науката" тази година. Тя е главен асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН, след като е завършила висшето си образование в ХТМУ - София. Научната ѝ кариера включва специализации във водещи световни изследователски организации в областта на електрохимията и енергийните системи, тя е и активен член на международната мрежа на младите химици. Проектът, с който спечели наградата, е насочен върху разработване на по-ефективни и евтини материали за съхранение на зелена енергия и целят изобретяването на иновативни натриево-йонни батерии. Изследванията на Мария Калапсъзова попадат в една от най-бързо развиващите се днес области - възобновяемата енергия, която е сред приоритетите на Европейския зелен пакт.

Третото отличие по програмата "За жените в науката" за 2021 г. е за Ина Анева - доцент в секция "Приложна ботаника" на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН и научен секретар на институцията. За сравнително кратката ѝ научна кариера (10 години) тя взема активно участие в изпълнението на 37 научни проекта, на 8 от които е ръководител. Проектът, с който Ина Анева печели наградата, е фокусиран върху проучване на лечебните свойства на растения като мурсалския чай по отношение на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, деменция.

За инициативата

Международната инициатива "За жените в науката" на L'Oreal и UNESCO се провежда от 1998 г. и отличава научните постижения на млади изследователки. Програмата връчва глобални награди "За жените в науката", международни стипендии, а също и национални и регионални стипендии. От създаването й досега тя е подкрепила над 3600 жени учени в над 110 държави, като пет от отличените по-късно стават носителки и на Нобелова награда за наука.

"За жените в науката" все още е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (прогнозата е, че през 2030 г. жените ще представляват едва 33.3% от изследователите в световен мащаб).

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L'Oréal-ЮНЕСКО "За жените в науката", създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.

В България за 11 години, откакто действа, програмата е отличила 30 жени с общ награден фонд 150 хил. евро.