🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Програмата "За жените в науката" отличи три българки с награда по 5000 евро

Д-р Радослава Бекова, д-р Искра Колева и Любов Георгиева са тазгодишните носителки на националната стипендия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Д-р Радослава Бекова, д-р Искра Колева и Любов Георгиева са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България. Тя е в размер по 5000 евро и се предоставя на наградените в подкрепа на тяхната научноизследователска кариера, за да осъществят своите научни идеи. Програмата започна в нашата страна през 2010 г. в партньорство между СУ "Св. Кл. Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО - България, и "L'Oreal България".

Проектът на д-р Радослава Бекова е фокусиран върху изследване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване. В основата си проектът цели ограничаване на един от най-големите замърсители в наши дни - пластмасата. Д-р Бекова има спечелени и две високи отличия за научни постижения в областта на климатичните промени и рискове. Тя е главен асистент в Института по океанология към БАН - Варна, е и първата носителка на стипендията "За жените в науката" с кариерна дейност в морската столица.

Д-р Искра Колева е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски". Проектът, с който печели наградата, е насочен върху изследване на свойствата на катализаторите и намаляване на вредните емисии в околната среда. В основата си изследването цели понижаване на замърсяването и вредните емисии във въздуха у нас, което е особено наболял проблем.

Третата стипендиантка за 2020 г. е Любов Маринкова - астрофизик и член на единствената група по звездообразуване в страната към катедра "Астрономия" на СУ "Св. Климент Охридски". Проектът, с който печели стипендията, е фокусиран върху изучаване на зараждането и еволюцията на звездите и цели да отговори на въпроса "Защо и как се раждат звездите?".

Международната инициатива "За жените в науката" на L'Oreal и UNESCO се провежда от 1998 г. и отличава постиженията на млади изследователки в знак на признание за техните научни постижения. Програмата връчва глобални награди "За жените в науката", международни стипендии, а също и национални и регионални стипендии. От създаването й досега тя е подкрепила над 3100 жени учени в 117 държави, като пет от отличените по-късно стават носителки и на Нобелова награда.

От създаването й досега "За жените в науката" продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 29% от изследователите в световен мащаб).

В България за 10-те години, откакто действа, програмата е отличила 27 жени с общ награден фонд 135 хил. евро.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар