Строител на капитализма: Владимир Путин

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рейтинговата агенция Moody's определи, че Русия не е изпълнила задълженията си към международни инвеститори, тъй като те не са били платени навреме. Става въпрос за лихвени плащания по две държавни облигации, които не са получени от кредиторите дори след изтичането на 30-дневен период на неизпълнение. Последният фалит на Русия по външен дълг е бил през 1918 г. след болшевишката революция, а последният държавен фалит на страната стана през 1998 г. поради парични затруднения в резултат на падащите цени на петрола и азиатската криза, но тогава той засегна само вътрешния дълг в рубли.

Сега Русия разполага със средствата, но заради западните санкции след инвазията й в Украйна има проблеми с изплащането на дълговете в чужбина. Това се очакваше да се случи от финансовите пазари, а съдебните спорове за липсата на плащане могат да продължат с години. Русия обвини Запада, че е създал изкуствен фалит, а след началото на войната се опита да използва заобиколни начини, за да изплати дължимите средства на притежателите на облигации.

Миналата седмица президентът Владимир Путин подписа указ, с който Русия да плаща на притежателите на облигации в рубли по сметки в Русия, а финансовото министерство направи плащания за около 400 млн. долара към инвеститорите по новия механизъм.