🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Тим Кук

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарната оценка на Apple за втори път надхвърли границата от 3 трлн. долара, като акциите на компанията са поскъпнали с над 45% през тази година, добавяйки близо 1 трлн. долара към стойността на технологичния гигант. Под ръководството на главния изпълнителен директор Тим Кук Apple стана по-голяма от Alphabet и Amazon, взети заедно, и има преднина от половин трилион долара пред най-близкия си конкурент Microsoft.

Факторите, които стоят зад покачването на акциите на Apple, не са толкова очевидни, тъй като компанията отбеляза поредни тримесечия на спад на приходите - след серия от 14 тримесечия на растеж. Потенциалът на Apple да се върне към растеж обаче е голям, тъй като пазарният дял на iPhone се увеличава в световен мащаб, особено в Индия и развиващите се пазари. Рекордната оценка на инвеститорите отразява дългосрочния фокус на компанията върху това да продължи да разработва и контролира ключовите елементи на своята интелектуална собственост - софтуер, силиций, устройства и услуги, като се концентрира върху осигуряването на най-доброто потребителско преживяване.