🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Марчел Чолаку, премиер на Румъния

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Румънският премиер Марчел Чолаку заплаши със съд Австрия, ако през декември Виена отново използва правото си на вето за влизането в Шенген. Според него в този случай Букурещ ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно в този процес. Заради отказа на Австрия да свали ветото Румъния блокира участието на Виена в заседанията на НАТО и двама офицери на австрийската армия продължават да чакат в Брюксел от седмици за акредитация в НАТО. Букурещ предприема похвати, различни от дипломатическите, и ги смята за единствения възможен ход в този момент по въпроса за Шенген.

Австрия не е член на НАТО, но е свързана с военния алианс чрез "Партньорство за мир" и ръководени от НАТО операции с мандат от Съвета за сигурност на ООН. Участието на Австрия в срещи на НАТО вече беше блокирано от Турция след 2016 г. с години заради австрийското вето върху преговорите на Анкара за присъединяване към ЕС. Присъединяването на Румъния към Шенген се блокира само от Австрия, докато резерви срещу България има и Нидерландия. Австрия изтъква проблемите с мигрантите и необходимостта от реформа на общата европейска система за убежище, а Нидерландия акцентира върху проблемите с правосъдието в България.