Тол системата тръгна в неделя сутринта въпреки неяснотите

Инспектори от АПИ помагат на шофьорите

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над 3200 маршрутни карти са били закупени към 10.00 ч. тази сутрин след официалния старт на тол системата, съобщава БТА. Системата заработи днес в 5 часа сутринта въпреки мнението на повечето превозвачи, че няма условия за това и че липсва пълна яснота как ще плаща за ползването на пътищата превозните средства с обща маса над 3.5 тона. Досега водачите им закупуваха винетки с различен срок, а от днес дължимите суми ще зависят от изминатото разстояние, което ще се изчислява на база маршрутна карта, бордови устройства, специално направени за българската тол система, или GPS тракери, използвани и в други страни с платена пътна мрежа.

Броени часове преди тръгването на тол системата отговорните ведомства декларираха пълна техническа готовност тя да заработи без проблеми. Според официалните съобщения на граничните пунктове са обособени 34 допълнителни места за продажба на маршрутни карти и 58 терминала за самообслужване, което дава възможност за едновременна обработка на 92 тежкотоварни автомобила. Към основните ГКПП-та са пренасочени служители на Национално тол управление, които владеят езика на съответната съседна държава. Те ще информират шофьорите за новия начин на таксуване, ще им помагат в купуването на маршрутни карти и ще представят информация за текущите ограничения на пътя, за да могат водачите да изберат най-подходящия маршрут.

"Тол системата стартира и функционира нормално. Издаването на маршрутни карти отнема между 2 и 3 минути и не затруднява обработката на тежкотоварните автомобили. Стартирали сме т.нар. бял списък с валидни бордови устройства, които към момента са 14 000. Следващата седмица очакваме сключени договори и добавяне към този списък на устройства за таксуване на базата на GPS тракери. Всеки ден този списък ще се увеличава. Трите метода на таксуване работят. Мисля, че тол системата ще има ефект... Стартиралата реформа днес е необратима", заяви пред БНР проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Според проведените стрес-тестове на системата на ден могат да се обработят до 250 хил. маршрутни карти. Отклоняването от декларирания маршрут без основателна причина и липсата на маршрутни карти би трябвало да води до глоби, които варират между 150 и 1800 лева. От АПИ вече съобщиха, че на първо време контролът ще се осъществява само от мобилните екипи, които са 105, но не и от близо 300 камери инсталирани. Инспекторите ще помагат на шофьорите, като ги насочват към най-близкото място, от което да се снабдят с маршрутна карта - големите бензиностанции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wda1550667008599435 avatar :-|
    Илиан Мавров

    Стационарните камери "знаят"ли за разпорежданията Му? Да не се окажат после "частни"отношния получените електронни фишове за глоби между получателя и министерството на строителството в частност АПИ?

    Нередност?
Нов коментар