🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да изградиш устойчиви градове с дървени небостъргачи

Американската асоциация за развитие на науката изслуша как могат да бъдат построени градове с по-ниски въглеродни емисии

Ако градовете трябва да се разширят и да станат по-зелени едновременно, то те ще трябва да бъдат построени не само от бетон.
Ако градовете трябва да се разширят и да станат по-зелени едновременно, то те ще трябва да бъдат построени не само от бетон.
Ако градовете трябва да се разширят и да станат по-зелени едновременно, то те ще трябва да бъдат построени не само от бетон.    ©  Reuters
Ако градовете трябва да се разширят и да станат по-зелени едновременно, то те ще трябва да бъдат построени не само от бетон.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Повече от половината население на света живее в градове, а ООН очаква това число да достигне 68% до 2050 г. Това означава повече жилища, пътища и друга инфраструктура. Само в Индия всяка година трябва да се разработва еквивалент на град с размерите на Чикаго, за да се отговори на търсенето на жилища. Подобен строителен бум обаче е предпоставка за лошо справяне с изменението на климата, тъй като производството на два от най-често срещаните строителни материала - стомана и бетон, генерира около 8% от антропогенните емисии на въглероден диоксид в света. Ако градовете трябва да се разширят и да станат по-зелени едновременно, то те ще трябва да бъдат построени от нещо друго.

Чикаго всъщност може да се окаже част от отговора. През последните години архитектите на града все повече се интересуват от модерните строителни методи като фахверк, а дървените сгради стават все по-високи. Настоящият рекорд се държи от 85-метровата сграда Mjostarnet в Норвегия, завършена през 2019 г. Но тя би била по-ниска от River Beech Tower - 228-метрова сграда, предложена за строеж до река Чикаго.

Както стана ясно на срещата на Американската асоциация за развитие на науката миналата седмица, дървото е една от най-обещаващите устойчиви алтернативи на стоманата и бетона. Въпреки това архитектите не се интересуват от обикновения дървен материал, талашита или шперплата. А от материал, наречен индустриална дървесина. Това е композит от различни слоеве, всеки един от които е създаден да отговори на изискванията на специфични компоненти като подове, панели, напречно закрепване и греди. Освен да проектират формата на компонента, дизайнерите могат да нагласят слоевете така, че да осигурят нива на якост, конкурентни на стоманата, в продукт, който е 80% по-лек. Освен това индустриалната дървесина обикновено е предварително произведена на големи сглобяеми части. Това намалява броя на доставките, които трябва да бъдат извършени до строителната площадка.

Всичко това има огромно отражение върху емисиите от въглероден диоксид. Майкъл Рамадж от университета в Кеймбридж разказва на срещата на асоциацията за четириетажна дървена сграда с площ от 300 кв. метра, построена в града. Строежът й генерира 126 тона въглероден диоксид. Ако беше използван бетон, газовете щяха да се увеличат до 310 тона. Ако беше използвана стомана, емисиите щяха да достигнат 498 тона. От една страна, тази сграда може да бъде разглеждана като "въглеродно неутрална". Когато дърветата растат, те "заключват" въглерод в дървесината си - в този случай еквивалентен на 540 тона. Съхранен в Кеймбридж, а не рециклиран от бръмбари, гъбички и бактерии, този въглерод представлява дългосрочно изваждане на CO2 от атмосферата.

Ако започне да се строи с дървени материали, то това ще породи съмнения дали има достатъчно дървета. Но според Рамадж, ако горите бъдат управлявани устойчиво, това не би трябвало да е проблем. Един семеен апартамент се нуждае от 30 куб. метра дървен материал - той изчислява, че устойчиво управляваните гори в Европа растат с 30 куб. метра на всеки седем секунди. Освен това пожарът не е заплаха, защото индустриалната дървесина не гори така лесно. Според доклад на Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам големите дървени конструкции са огнеустойчиви, защото вътрешните им ядра са защитени с овъгляващ слой в случай на пожар. Следователно огънят трудно може да ги унищожи. А към индустриалната дървесина могат да бъдат добавени и огнеупорни слоеве за допълнителна защита. В крайна сметка изглежда, че дървото може да придобие нов живот като строителен материал.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved