🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дюни зад плажа "Каваците" станаха земеделска земя

Обяснението на екоминистерството е, че дефиницията на пясъчни дюни в закона давала възможност за различни интерпретации

Плаж "Смокини". Снимката е илюстративна
Плаж "Смокини". Снимката е илюстративна
Плаж "Смокини". Снимката е илюстративна    ©  Надежда Чипева
Плаж "Смокини". Снимката е илюстративна    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дюни зад плаж "Каваците" в близост до Созопол са станали земеделска земя в нова специализирана карта. За казуса сигнализира Тома Белев, бивш зам.-министър на екологията в социалните мрежи.

При предишното проучване на дюните и картирането им, изготвено през юли 2022 г. от експерти фитоценолози и геоморфолози на БАН, дюната си е била дюна. Три месеца по-късно обаче друг екип, изпратен от служебния екоминистър Росица Карамфилова, приема, че не е дюна. На това основание комисия на Агенцията по геодезия, картография и кадастър одобрява специализирана карта, в която дюната е нанесена като нива, става ясно от коментарите на Белев по темата, като по изчисленията му са заличени 80% от дюните.

Метаморфозата на карта на дюните предизвиква няколко въпроса. Защо е било поръчано ново повторно проучване. Както и каква ще е финалната съдба на дюните.

Какво казва МОСВ

Няколко часа след поста на Белев МОСВ излиза с позиция, че изразило "особено мнение и не съгласува проекта на специализираната карта на дюните на "Каваците". В нея се разяснява, че на заседание на въпросната комисия в Бургас за приемане на карта на дюните извън плажовете "Каваците" единствено представителят на МОСВ е изразил несъгласие с данните за местоположението на пясъчните дюни. Особеното мнение на МОСВ по казуса пък било продиктувано "от същественото разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по изработване на проекта на посочената специализирана карта", пишат от министерството.Кой държи плажовете Съгласно законовите изисквания пясъчните дюни се отразяват в специализираните карти, като техните граници се заснемат след посочването им на място и определяне на вида им от ботаник фитоценолог и експерт по брегова геоморфология, като те посочват на място границите и вида на дюните и резултатите се представят в Службата по геодезия, картография и кадастър - Бургас.

"Видно от представените резултати и изработените проекти на специализирани карти са налице съществени различия между заключенията на ангажираните учени и експерти, участвали в посещенията на място. Дюните биват разглеждани от една страна като местообитания на определени растителни видове и съобщества, и като геоложки и геоморфоложки образувания от друга. Тази специфика при определянето на пясъчните дюни създава предпоставки за различни интерпретации в зависимост от това коя от характеристиките, имащи отношение при определяне на наличието и вида на дюните е водеща", обясняват от МОСВ.На плажа всичко е разрешено. С правилните хора Твърдението на ведомството сега е, че дефиницията за пясъчни дюни, дадена в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, "създава възможност за различни интерпретации и води до разнопосочни резултати. Необходимостта от прецизиране е наложителна".

Според Белев обаче особеното мнение и обясненията на МОСВ не спират процедурата по превръщането на дюните в земеделска земя и промяната на предназначението им.