Бившият екоминистър е разрешил строежите на "Смокиня", служебният пак ги забрани

В последните дни от мандата на правителството на Бойко Борисов Емил Димитров-Ревизоро е изменил заповед от 80-те години, за да позволи застрояването на дюните

   ©  Министерство на околната среда
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

На 15 май 2021 г., когато влиза в сила забраната за строителство по морето, на плажа на къмпинг "Смокиня" бяха поставени десетки бетонни блокове, които по всички личеше, че ще служат за основа на нов голям обект, тип "Какао бийч" (днес вече заведението е готово). Към онзи момент служебното правителство на Стефан Янев бе встъпило в длъжност от три работни дни и институциите все още се управляват от хора на предишната власт ГЕРБ - Обединени патриоти. А скандалът със строителството бързо е потушен, като въпреки видимото с просто око изораване на дюните Регионалната инспекция по околна среда и водите не откри нарушения, а ДНСК обяви, че строеж няма, тъй като бетонът не бил изливан на място, а доставян на заготовки.

Днес казусът бе представен от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев в съвсем друга светлина. От документи, които той представи, стана ясно, че въпросното поставяне на бетонните фундаменти и изтриването на дюните, свързано и с навлизане на тежка техника в защитената иначе територия, е било с разрешение от бившият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро. На 9 април, дни след изборите за парламент, той е издал заповед, с която отменя императивната забрана за строителство на къмпингите "Градина" и "Смокиня" от 1984 г. Тази заповед е била обнародвана на 14 май (петък), или ден преди да започне поставянето на фундаментите.

Всичко е възможно

На практика Ревизоро въвежда изключения, според които влизането на тежка техника е позволено за строителство на преместваеми обекти за обслужване на туристите, за ремонт и реконструкция на съществуващи постройки, за изграждане на подземна инфраструктура и т.н.

Служебният зам.-министър на екологията Емилия Тончева обясни, че със заповедта си Емил Димитров-Ревизоро е извадил цялата зона на къмпинг "Смокиня" и малка част от къмпинг "Веселие" от защитената територия. Извадена е и самата зона на плажната концесия. Освен това се узаконява и всичко, съществуващо към момента.

Въпросната заповед от 1984 г., която бившият екоминистър е изменил, е на Комитета за опазване на природата към Министерския съвет. Наред със "Смокиня" тя включва общо 11 защитени територии. Сред тях са дюните край бившата резиденция "Перла", на ММЦ - Приморско, "Каваците", тези между "Златна рибка" и "Градина", както и "Алепу". И на практика отварянето на възможността за строителството е важала на всички тези места. Все още екоминистерството не е направило проверка дали и на тези места е започнало някакво строителство.

Отмяна и спорни последици

"Отмених днес заповедта като нищожна. Уволних и лицето Детелина Иванова като негодно (досегашният директор на РИОСВ - Бургас", която формално е предложила измененията на бившия екоминистър Емил Димитров-Ревизоро)", каза министър Личев.

"Самата заповед е изключително неясна и доста необоснована и по тази причина е отменена", обясни още зам.-министърът на околната среда Емилия Тончева.

Според новата заповед на министър Личев сега тези бетонни постаменти противоречат на възстановения режим от 1984 г. По думите на министъра от тук нататък казусът е в ръцете ДНСК - дали да се събори построеното заведение или не, като той припомни, че предишното ръководство на строителния надзор не смяташе обекта за строеж. Сега обаче ДНСК има ново ръководство в лицето на арх. Влади Калинов, който показва коренно различна политика и вчера обяви спиране на небостъргача "Златен век" в София.

Пред "Капитал" днес Калинов заяви, че "ДНСК не е упълномощена да разглежда преместваеми обекти, с изключение на правото да премахва такива в националните курорти и плажовете. Но тя може да го прави само там, където няма одобрен проект и разрешително. А такива случаи почти няма - случаи като този на Смокиня сега остават висящи. Защото те, независимо как изглежда това, което правят, имат разрешение за поставяне."

От друга страна, може да се приеме, че заведението на "Смокиня" е построено спрямо правилата, които са действали между 14 май и 21 юни. Така че казусът вероятно ще се реши в съда. То обаче не е въведено в експлоатация и на практика не би трябвало да работи.

Все още няма коментари
Нов коментар