Мнения Daily - Пазарен бум за бизнеса с нещастието

И още: Системата Дъблин се срина и не по вина на Орбан; В режим на коалиционен баланс - да гледаме положителното; Смесеното притеснение на реформаторите

Само през юли външните граници на ЕС са били прекосени от 107 500 бежанци и мигранти. Нелегалният трафик носи стотици милиони на каналджиите.
Само през юли външните граници на ЕС са били прекосени от 107 500 бежанци и мигранти. Нелегалният трафик носи стотици милиони на каналджиите.
Само през юли външните граници на ЕС са били прекосени от 107 500 бежанци и мигранти. Нелегалният трафик носи стотици милиони на каналджиите.    ©  DIMITRIS MICHALAKIS
Само през юли външните граници на ЕС са били прекосени от 107 500 бежанци и мигранти. Нелегалният трафик носи стотици милиони на каналджиите.    ©  DIMITRIS MICHALAKIS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кризата с бежанците

Пазарен бум за бизнеса с нещастието

От анализ на Матиас фон Хайн, "Дойче веле"

Само през юли европейските външни граници са били прекосени от 107 500 бежанци и мигранти, съобщават от Фронтекс. Повечето от тези хора са ползвали "услугите" на трафиканти - с доста печален резултат: по данни на Върховния комисариат за бежанците (ВКБ) на ООН, над 2 400 мигранти са загинали тази година при опит да преминат Средиземно море.

От това нещастие се трупа пари - за качването на отчаяните хора в пробити лодки, за затварянето им в товарни камиони и изоставянето им на произвола на съдбата. По преценки на Организацията на ООН за борба срещу наркотиците и престъпността каналджиите, които нелегално прекарват хора към Европа, изкарват общо към 150 милиона евро годишно. Но тази сума не е актуална, защото е изчислена за 55 000 нелегални имигранти годишно. Ако вземем статистиката за месец юли, ще излезе, че каналджиите са си докарали близо 300 млв. евро само за месец.

Огромният брой мигранти, които в момента се опитват да достигнат Европа, създава огромен пазар за "услугите" на трафикантите. Борбата с тях е неравна. Според Михаел Раушенбах от Европол има само един начин за справяне с този проблем - всички данни за трафикантите и техните помагачи в страните, от които пристигат мигрантите, и тези, към които те са се запътили, да постъпват на едно място. Само така може да има координирани действия срещу каналджиите, за да се парализират целите престъпни мрежи.

В същото време не отпадат и причините, които пораждат масовата миграция. Повечето от бежанците казват приблизително следното: "Ако си остана у дома, ме чака сигурна смърт. Единственото ми спасение е да се обърна към каналджия. Знам, че може да умра и на път за Европа, но поне ще съм се възползвал от тази последна възможност".

Има разлики в бизнеса с нещастието на хората, бягащи към Европа. Западноафриканските мигранти например плащат в аванс за всеки етап от пътуването си. Затова те са и най-силно застрашени - трафикантите получават парите си, независимо дали "стоката" достига целта си.

При нелегалният трафик от Сирия парите обикновено се депонират на неутрално място и се изплащат след като мигрантите достигнат междина или крайна цел. Сириецът Ала Хоуд описва схемата за преминаването от Турция до Гърция: "Първо трябваше да оставя договорените 1 150 евро в едно обменно бюро. Ако пътуването се отложи, парите ми се връщат обратно. За тази услуга обменните бюра прибират такса от 50 евро".

Социалните мрежи обаче оказват обратен ефект върху бизнеса на каналджите. Във фейсбук вече има стотици групи, в които се дават оценки на различните трафиканти, задно със съвети как да се стигне до Европа и без тяхната помощ  На една от тези страници - "За сирийци, които търсят убежище в Европа", видео показва маршрута от турския бряг до гръцки остров. Могат да се задават конкретни въпроси, а отговорите се изпращат като лично съобщение.

Коментар+

Системата Дъблин се срина и не по вина на Орбан

От коментар на Улрих Ладурнер във в. "Ди цайт"

Основателно Орбан е подложен на яростна критика заради издигането на телената погранична ограда. Но къде бяха гръмките възгласи, когато България издигна своята? А Испания не построи ли заграждение в северноафриканския си ексклав Сеута и година след година го разширяваше? Европа не издигна ли невидима стена в Средиземно море? Това не стана ли с изричното съгласие на всички европейски правителства?

Орбан не е изключение. Ако за момент се абстрахираме от отвратителните му прояви, бързо ще прозрем, че Унгария има проблем, какъвто имат Италия и Испания. Лесно и удобно е да  съдидиш Орбан, но това не помага. Унгария изнемогва, тъй като липсва обща политика на ЕС по даване на убежище. Популизмът на Орбан не е причината за проблема.

Мощната Германия вярваше, че може да га остави на държавите по външните граници на Шенген. Това е същината на т. нар. Система Дъблин, по силата на която търсещите убежище трябва да подадат молба в държавата от Шенгенското пространство, в която стъпят първо. Тази система се срина. Истината е: Европейският съюз изцяло подцени темата за миграцията. Брюксел, Берлин, Париж – всички вкупом.

Без коментар

  Внасяме подписка със 6100 подписа, което означава, че на изборите очакваме резултат "6+".

Найден Зеленогорски, ръководител на предизборния щаб на Реформаторския блок

Да гледаме положителното

В режим на "коалиционен баланс"

От коментар на Дияна Костова в webcafe.bg

Ако научихме нещо за последната година живот в режим на "коалиционен баланс", "исторически компромиси" и "плаващи мнозинства", то е, че нищо не се решава, а за по-лесно се отлага за светлото бъдеще. Да вземем пресен пример - реформаторите пишат закон за превенция на корупцията и конфликта на интереси по високите етажи на властта. Добри намерения, плам в очите, брюкселски гръб, румънски маркетинг. Много бързо се оказва обаче, че антикорупционната реформа е обезвредена по дефолт: на мястото на три институции с КПД 0% се създава четвърта, която ще установява необяснимо богатство и конфликт на интереси, т.е. ще открива топлата вода. И това наистина минава за реформа в България, в която половината депутати са собственици на фотоволтаици и ВЕЦ-ове, транспортни фирми и частни болници.

Търсенето на отговорност си остава в ръцете на прокуратурата - същата, която превърна Мирослав Найденов от обвиняем в корупция в защитен свидетел. И която си остави ръцете по САПАРД, Вальо Топлото, Батко и Братко, да не отваряме дума за Филип Златанов и неговите тефтери.

Дори в този си вид антикорупционната реформа не мина и на първо четене. От три месеца е ясно, че законът няма да мине. Сега всички са доволни. Дори Меглена Кунева, която вътрешно е убедена, че е нанесла звучна имиджова плесница на задкулисието преди изборите.

Ако бяхме песимисти, щяхме да кажем, че всичко е пълен хаос, само престъпността е организирана. Но да гледаме положителното. Все пак най-решителният фактор за публичното осветяване на бизнеса на Делян Пеевски се оказа самият Делян Пеевски.

Коментар +

Смесено притеснение

От седмичната рубрика "Из дневниците на един луд" на д-р Тони Филипов в reduta.bg

Петък, 4 септември

Депутатите отхвърлиха още на първо четене закона на Кунева който предвиждаше ново специализирано звено да прави проверки за имущество и конфликт на интереси на личностите на публични длъжности, каквито са и самите депутати. На практика Кунева се оказа прецакана от АБВ и НФ, ако и те да са част от управляващата коалиция. Ясно е защо депутатите отхвърлиха закона. Повечето от тях са потенциални подсъдими. И дори и "студент по право с говорен дефект би могъл да ги изпрати в затвора за дълго".

Борисов вика: "След три месеца този законопроект ще мине. Аз съм успокоил Меглена Кунева, говорих днес с нея по този въпрос и я успокоих." И на нея колко ѝ трябва, една добра дума и се успокоява. Защото тя изпитва смесено притеснение, така да се каже. От една страна се притеснява за закона, от друга - да не се наложи да напусне правителството. И сега Бойко ѝ дава повод да остане и да чака… Годо.

Естрагон: Какво точно искахме от него?

Владимир: Е... нищо определено. Естрагон: И какво отговори той?

Владимир: Че щял да види...

Слагайте си шапката за мислене, господа реформатори! Идат избори, на които вашите избиратели могат да решат да ви кажат истината за участието ви в този кабинет. И тя няма да ви хареса…

А Бойко каза, че ще брои пилците след изборите. Той самият обикаля страната като джингиби. Снове нагоре надолу "като трийсет и вторина в алегро на Бетовен". (Това го откраднах от Дейвид Мичъл специално за вас.)

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал