🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ООН очаква 400 хил. бежанци в Европа

Германия е готова да приема половин милион сирийци годишно

Само на остров Лесбос в Гърция има над 20 хил. бежанци, предимно от Сирия
Само на остров Лесбос в Гърция има над 20 хил. бежанци, предимно от Сирия
Само на остров Лесбос в Гърция има над 20 хил. бежанци, предимно от Сирия    ©  DIMITRIS MICHALAKIS
Само на остров Лесбос в Гърция има над 20 хил. бежанци, предимно от Сирия    ©  DIMITRIS MICHALAKIS

Общо 400 хил. бежанци ще влязат в Европа през Средиземно море тази година, а догодина броят им може да надхвърли 450 хил. души. Това се казва в доклад на Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR), публикуван във вторник и цитиран от Reuters.

"UNHCR предвижда, че около 400 хил. души, пристигнали в Европа през Средиземно море, ще поискат през 2015 г. статут на бежанци в Европа." През 2016 г. броят на новодошлите кандидати за статут на бежанец може да стигне "450 хил. души или повече", твърди агенцията. Тя призовава Европейския съюз да задейства "гарантирана система за разселване" на бежанци от Сирия. В сряда се очаква председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да представи план за справяне с проблема. Според предварителната информация всички страни ще получат квоти за приемане на бежанци и ще бъде създаден специален фонд за подпомагане на правителствата.

Рекорден брой мигранти за ден в Македония

Призивът на организацията се появи в ден, след като според данни на UNHCR в Македония и Гърция бяха отбелязани рекорден брой новопристигнали бежанци. В понеделник в Македония са влезли рекордните 7000 сирийци, а в цяла Гърция - 30 хил. души, от които 20 хил. са регистрирани в северния остров Лесбос, продължава агенцията.

"Тази седмица дискусията в Европа става все по-належаща, защото е очевидно, че не може да разчитаме само на Германия за разрешаването на този общоевропейски проблем", каза на пресконференция в Женева във вторник говорителката на UNHCR Мелиса Флеминг. Тя приветства заявените в понеделник намерения на Великобритания и Франция да приемат допълнително бежанци от Сирия, но подчерта, че трябва да се изградят приемни центрове в страни като Унгария и Гърция.

Тези центрове "могат да работят само ако има гарантирана система за разселване, при която европейските страни се ангажират, че ще приемат определен брой хора. Ние смятаме, че това са 200 хил. души - това е броят хора, за които смятаме, че се нуждаят от разселване в Европа", каза Флеминг.

Германската готовност

В същото време вицеканцлерът Зигмар Габриел посочи, че Германия може да приема по 500 хил. бежанци годишно в продължение "на няколко години".

"Смятам, че определено можем да се справим с нещо като половин милион души годишно в продължение на няколко години", каза Габриел във вторник в интервю за германската обществена телевизия ZDF. "Не се съмнявам в това, а вероятно можем да приемаме и повече." Германия очаква да получи 800 хил. молби за бежански статут през 2015 г. Това е четири пъти повече от молбите през 2014 г. Габриел също подчерта, че останалите европейски страни трябва също да поемат своя справедлив дял в приемането на бежанците.

Докато Гърция търси начин да се справи с вълната от бежанци, повечето от които са сирийци, президентът на ЕС Доналд Туск предупреди, че тази тенденция може да продължи с години. "Мигрантската вълна не е еднократен случай, а началото на истинско преселение, което означава, че дълги години ще сме изправени пред този проблем", каза Туск.

Напрежение в Гърция

На остров Лесбос, където са струпани десетки хиляди бежанци, няколко десетки полицаи и брегова охрана, въоръжени само с палки, се опитаха да удържат в нощта срещу вторник около 2500 мигранти, втурнали се към наетите от правителството фериботи. Корабите трябваше да отведат тези хора в гръцката столица Атина. Само в понеделник например пристигнаха около 3000 души на близкото пристанище Пирея. Там получиха първа помощ от Червения кръст, както и храна и вода. Гръцкият министър по въпросите на миграцията Янис Музалас, който е ветеран лекар от "Доктори без граници", описа условията в центровете в Лесбос като "покъртителни".

"Ситуацията е нетърпима", посочи и кметът на острова Спирос Галанос, който призова жителите му да бойкотират идващите избори в страната и заплаши да затвори училищата на острова, ако Гърция не предприеме спешни хуманитарни мерки. Местни жители казаха пред телевизионни канали във вторник, че след няколко дни на сблъсъци между имигранти, от една страна, и полиция и привърженици на неофашистката "Златна зора", от друга, че вече се страхуват да излязат от домовете си. Правителството отвърна на събитията, като отвори втори център за временно настаняване и нае повече кораби за извозване на хората към континентална Гърция.

Гръцкото правителство освен това поиска от еврокомисията 2.5 млрд. евро хуманитарна помощ от фондовете за природни бедствия, за да отвърне на кризата с бежанците по островите и северната граница на страната.

Все още няма коментари
Нов коментар